#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 51
Category: Editorial

Vážení čtenáři,

v aktuálním čísle Časopisu lékařů českých vám předkládáme soubor článků, které vyzdvihují aktuální témata v hepatologii a ukazují současný pohled na nejčastější jaterní onemocnění, s nimiž se u svých pacientů v běžné praxi setkává většina lékařů.

Hepatologie prodělala v průběhu posledních desetiletí rychlý vývoj – kompletně se změnila diagnostika jaterních chorob směrem k využití neinvazivních metod a samozřejmě též léčba některých chorob. Dnes například můžeme vyléčit všechny pacienty s chronickou hepatitidou C, zcela rutinní metodou se stala transplantace jater, došlo k velkému pokroku v péči o nemocné s jaterní cirhózou, je k dispozici cílená léčba vzácných chorob. I přesto jaterní onemocnění představují významnou zdravotní zátěž současné populace a mortalita na ně trvale stoupá.

Nejčastější chronickou jaterní nemocí je nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD), kterou trpí až 30 % dospělé populace. Dnes je jasně prokázáno, že její přítomnost znamená nejen riziko vývoje jaterní cirhózy, ale i zvýšené riziko kardiovaskulárních i onkologických onemocnění a pro zdravotnický systém představuje též významnou ekonomickou zátěž. Péče o pacienty s touto diagnózou vyžaduje těsnou spolupráci mezi lékaři mnoha dalších odborností. Další společenskou výzvou vyžadující interdisciplinární přístup je problematika osob s nadměrným příjmem alkoholu. Považujte tedy prosím následující články především za pozvánku ke spolupráci v péči o pacienty s chronickými jaterními chorobami.

prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.

4. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#