#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Authors: Petr Sucharda
Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 214
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

jako velmi začínající lékař jsem kdysi dávno naordinoval expektorans s obsahem jodu pacientce před scintigrafií štítné žlázy a zkušenější kolega mne tak „setřel“, že si to pamatuji dodnes. Záhy naprostou většinu scintigrafií štítné žlázy nahradila ultrasonografie, která se nakonec stala mým téměř dennodenním zpestřením práce sekundáře lůžkového oddělení a ještě více – samozřejmě později – primářského úřadování. Za těch 30 let jsem ale nejspíše neviděl ani jednu klasickou strumu z nedostatku jodu – takoví pacienti už tu prostě nebyli a nejsou díky plošné suplementaci.

Ovšem jodová problematika zůstává živá, a jak Vás asi přesvědčí toto vydání Časopisu lékařů českých, je stále pestrá – nejen v důsledku významných změn ve stravování, ale i poznáním zásadního významu eutyreózy v průběhu těhotenství. A v této souvislosti nelze nezmínit záslužnou práci paní docentky Zdeňky Límanové, nezpochybnitelné první dámy české tyreoidologie, díky níž se prosadilo rutinní vyšetřování těhotných žen, a to i ultrasonograficky. Což mi připomíná, že ultrasonografie představuje jeden z mých dalších plánů pro tematické číslo ČLČ.

Přeji vám pokud možno klidný advent.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#