#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sedmdesát let prof. Aleše Žáka


Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 115
Category: Personal news

V letošním roce se dožívá významného životního jubilea prof. MUDr. Aleš Žák, DrSc.

Narodil se 25. května 1951 v Praze. Po absolvování gymnázia v Botičské ulici studoval na Fakultě všeobecného lékařství (dnes 1. lékařské fakultě) Univerzity Karlovy, kde jako vynikající student promoval v roce 1975. Po krátkém působení na interním oddělení nemocnice v Příbrami v letech 1975–1976 nastoupil jako sekundární lékař na IV. interní kliniku a po složení druhé atestace z vnitřního lékařství v roce 1982 se stal odborným asistentem.


V roce 1995 obhájil kandidátskou disertační práci v oboru vnitřního lékařství na téma „Vliv n-3 mastných kyselin na metabolismus lipidů a některé parametry glukoregulace u hyperlipidemií“. Následovala habilitační práce na téma „Lipidy v patogenezi kardiovaskulárních onemocnění. Význam esenciálních mastných kyselin“ v roce 1999. Dva roky poté úspěšně obhájil doktorskou disertační práci na téma „Mastné kyseliny, hyperhomocysteinemie a oxidativní stres: rizikové faktory kardiovaskulárních a metabolických onemocnění“ vše na 1. lékařské fakultě UK. V roce 2005 byl jmenován profesorem.

Od počátku působení na klinice se jeho výzkumný zájem soustředil na poruchy metabolismu lipidů z hlediska patogeneze, prevence a riziku kardiovaskulárních chorob. S tím souvisí rovněž odborné zaměření na dyslipidemii, inzulinovou rezistenci a oxidační stres a postupně také na intenzivní metabolickou péči, nutriční podporu ve vnitřním lékařství a intenzivní péči v gastroenterologii. Především je však vynikajícím klinikem s širokým rozhledem napříč celým vnitřním lékařstvím.

Jeho velké nasazení a pracovitost se projevila, když se v roce 2000 stal přednostou IV. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, a to v době, kdy probíhala restrukturalizace interních klinik. Ve funkci přednosty působil až do roku 2019. Po celou dobu, kdy kliniku vedl, nepřestal působit v pedagogické oblasti, a to jak pregraduální, tak postgraduální, prostřednictvím přednášek i vedení seminářů. Úspěšně dovedl 5 postgraduálních studentů k završení jejich studia. Je řešitelem grantů a výzkumných záměrů, autorem více než 350 publikací a jeho H-index má hodnotu 22. Autorství monografií bylo oceněno Cenou rektora UK a cenou České internistické společnosti ČLS JEP.

Vedle časově náročného vedení kliniky zastával 13 let funkci proděkana pro vědeckou činnost a akademické hodnosti a byl členem Vědecké rady 1. LF. V současné době je členem Akademického senátu 1. LF UK a předsedou jeho komise pro studijní záležitosti. Zároveň je garantem specializačního vzdělávání pro obor vnitřní lékařství na 1. LF UK a předsedou SOR vnitřního lékařství.

Za kolektiv spolupracovníků přeji profesoru Žákovi pevné zdraví a mnoho dalších úspěchů v pracovním i osobním životě.

Radan Brůha


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 2-3

2021 Issue 2-3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#