#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za prof. Milanem Šamánkem


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 96
Category: Personal news

Dne 28. dubna 2020 nás ve věku nedožitých 89 let opustil zakladatel a emeritní přednosta Dětského kardiocentra FN Motol prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC.


Milana Šamánka jsem znal více než 40 let. A myslím, že jsem ho znal možná nejintimněji ze všech spolupracovníků, protože jsem jeho obě srdce, tedy to nemocné a později i to transplantované, držel v rukou. O jeho životě a profesní dráze by se daly napsat – a pravděpodobně i budou napsány –romány. Ale protože Milan neměl rád dlouhé proslovy, budu stručný.

Jako mladý lékař jsem jej poznal, když jsem jezdil s profesorem Pavlem Firtem do Motola na indikační semináře vrozených srdečních vad u dospělých, které jsme tehdy operovali v IKEM. Již od začátku na mne působil ohromným dojmem. V tehdejším totalitním režimu řídil centrum takovým americkým, přátelským způsobem, jaký jsem poznal později během svého působení v USA. Byl vynikajícím organizátorem a je potřeba vyzdvihnout, že jako první na světě přišel s myšlenkou spojit kardiochirurgy a dětské kardiology do jednoho týmu tak, že vzniklo první dětské specializované kardiocentrum na světě. A Milanovu myšlenku pak následoval celý svět. Zde jsem proto chtěl vyzdvihnout hlavně ten nejvýznamnější přínos profesora Šamánka pro světovou medicínu; o jeho dalších zásluhách toho bylo řečeno a natočeno hodně a v budoucnosti ještě určitě bude.

Úžasné na něm bylo, že se během své dlouhé profesní kariéry vždy dokázal přizpůsobit tomu, čemu odpovídal jeho věk. Když přestal být přednostou kardiocentra, věnoval se naplno psaní a organizaci kongresů. Šamánkovy Poděbrady jsou již tradicí, příležitostí pro setkávání terénních a klinických kardiologů vždy počátkem ledna.

Kromě toho jsem ovšem Milana poznal i jakožto šarmantního Moraváka, kterého milovaly všechny ženy, které ho kdy viděly, a to nejen pro jeho krásné modré oči, ale i pro jeho chování a galantnost. Jakožto znalec a vyznavač moravského vína použil i víno k výzkumu. Všichni si dobře pamatujeme na jeho experiment na zaměstnancích železničních opraven v Nymburce. Studie prokázala, že přiměřené pití bílého moravského vína má stejný pozitivní účinek na cholesterol a mastné kyseliny jako propagované červené francouzské víno.

Milan Šamánek byl všestranná osobnost, byla s ním spousta legrace, ale na druhou stranu byl velkým a celosvětově uznávaným odborníkem.

Milane, scházíš nám a scházet budeš. Čest Tvojí památce!

Jan Pirk

Foto: archiv NF Neuron


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#