#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor Vítězslav Kolek


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 52
Category: Personal News

Ve čtvrtek 30. ledna 2020 náhle opustil tento svět prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., FCCP, přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy LF UP a FN Olomouc. Světově uznávaný odborník vedl kliniku od roku 1999. Letos by se dožil 67 let.


Vítězslav Kolek se narodil 7. září 1953 v rodině lékaře v Olomouci, kde po absolvování gymnázia Jiřího z Poděbrad vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Promoval v roce 1977 a ve stejném roce zde nastoupil jako sekundární lékař na tehdejší Kliniku tuberkulózy a respiračních nemocí, působil také na II. interní klinice FN Olomouc. Získal atestaci z vnitřního lékařství, nástavbovou atestaci z tuberkulózy a respiračních nemocí a atestaci z klinické onkologie.

V roce 1991 se stal docentem pro obor vnitřní nemoci a o 6 let později profesorem vnitřního lékařství. Hodnosti docenta a profesora, stejně jako vědeckých titulů CSc. a DrSc., dosáhl především za výzkum v oblasti sarkoidózy a jiných intersticiálních plicních procesů. Spolu s molekulárními genetiky a imunology LF UP byl členem týmu, který patří mezi přední výzkumná evropská centra zkoumající tyto nemoci. V roce 1999 převzal vedení Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy LF UP a FN Olomouc. Ve funkci přednosty působil až do svého skonu.

Profesor Kolek byl autorem 30 monografií, 36 kapitol v monografiích, 3 učebních textů a autorem či spoluautorem více než 500 odborných publikací a 1500 přednášek doma i v zahraničí; databáze SCOPUS uvádí 3261 citací, H-index 30. V letech 2004–2011 zastával funkci proděkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého pro studium v cizím jazyce a zahraniční vztahy.

V letech 2010–2018 byl předsedou České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP (ČPFS), až do své smrti pak zůstal jejím místopředsedou s aktivitami v jednotlivých odborných sekcích. Působil také jako předseda České aliance proti chronickým respiračním nemocem (ČARO), člen výboru České organizace pacientů s plicními nemocemi (ČOPN) a byl členem kolegia ředitele České iniciativy pro astma (ČIPA).

Byl aktivní i v organizaci celostátních a mezinárodních odborných setkání jako PneumoUpdate, Moravskoslezské dny pneumologie, Mezikrajské pneumologické dny, Tománkovy bronchologické dny a bronchologické workshopy, Kongres ČPFS, Kongres ČPFS a SPFS.

Profesor Kolek byl členem Americké hrudní společnosti (ACCP) a zakládajícím členem Světové asociace sarkoidózy a jiných granulomatóz (WASOG). Aktivně spolupracoval s Evropskou respirační společností (ERS), působil zde jako národní delegát a účastnil se tvorby několika odborných doporučení, např. jednání v ERS Respiratory Infections HERMES Task Force.

Byl členem atestační komise oboru pneumologie a ftizeologie, národním delegátem ČR v Evropské respirační společnosti, členem Vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR, Vědecké rady LF UP, panelu expertů České agentury zdravotnického výzkumu, Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP a dalších expertních týmů.

Na svém pracovišti pomáhal vytvořit specializovanou jednotku intenzivní péče, spánkovou laboratoř, izolační jednotku pro pacienty s TBC, pneumoonkologické centrum, centrum pro idiopatickou plicní fibrózu, centrum pro léčbu závislých na tabáku, centrum pro těžké astma, centrum pro cystickou fibrózu dospělých, centrum péče o nemocné po transplantaci plic a pneumoonkochirurgické centrum.

Jsme hrdí, že jsme mohli pod vedením pana profesora pracovat. Čest jeho památce!

MUDr. Samuel Genzor

za Kliniku plicních nemocí a tuberkulózy LF UP a FN Olomouc


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#