#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Zdeněk Mraček oslavil 90 let


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 50
Category: Personal News

Významný český neurochirurg prof. MUDr. Zdeněk Mraček oslavil v plné duševní svěžesti 6. ledna 2020 životní jubileum.


Komunistický režim Zdeňku Mračkovi zkřížil cestu jak na gymnáziu, kdy byl vězněn za položení věnce u památníku TGM, tak při studiu medicíny, kdy byl odvelen na 2 roky k pomocným technickým praporům (tzv. PéTéPé).

Po studiu nastoupil na nově vzniklý ordinariát neurochirurgie v Plzni pod vedením MUDr. Quida Ledinského, na něhož oslavenec dodnes s úctou vzpomíná. Ledinský byl žákem profesora Rudolfa Petra z hradecké neurochirurgie. V roce 1964 Zdeněk Mraček po výzvě profesora Zdeňka Kunce přestoupil na neurochirurgickou kliniku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze a tam později složil atestaci z neurochirurgie.

V září roku 1966 se MUDr. Mraček vrátil zpět do Plzně na uvolněné místo ordináře neurochirurga. Vyzbrojen znalostmi Kuncovy a Petrovy školy, houževnatostí a nesmírnou pracovitostí zasvětil svůj život neurochirurgii. Brzy vynikl jako skvělý diagnostik, brilantní operatér a novátor, který zaváděl a prosazoval nové postupy v léčbě kraniocerebrálních poranění, akutní léčbě cévních onemocnění mozku a v terapii neztišitelné bolesti.

Mračkův odborný zájem byl široký. Rozpracoval Kuncovu modifikaci Sjöquistovy trigeminální traktotomie u pacientů s neuralgií trigeminu a rozšířil ji o traktotomii glossofaryngeálního traktu a protětí senzitivních krčních kořenů u pacientů s neztišitelnou bolestí při malignitách obličeje a krku. Prioritně zavedl extradurální subtemporální přístup k procesům destruujícím apex pyramidy. Věnoval se též chirurgii páteře a míchy v celém rozsahu. Propagoval a první publikoval práci o dekompresivní laminektomii při stenózách bederní páteře. K léčbě maligních tumorů mozku u řady pacientů použil chirurgickou redukci nádorové tkáně s následným podáváním chemoterapeutik kontinuální přetlakovou infuzí do krkavice.

Jako první neurochirurg u nás popsal klinické příznaky a angiografický obraz nemoci Moya-Moya. Zájem o řešení diagnostických složitostí projevil publikováním početné sestavy nemocných s abdominální symptomatikou jako klamným projevem mozkového nádoru či páteřní expanze. Neurochirurgické diagnostiky se týkají i jeho práce angiografické, ventrikulografické, téma ageneze septa pellucida či sdělení o trakčních lézích brachiálního a lumbosakrálního plexu.

Významnou oblastí jeho zájmu byla diagnostika a léčba vývojových vad centrálního nervového systému, dětského hydrocefalu, novorozeneckých hygromů. Jako první u nás diagnostikoval a operoval dětské pacienty s Dandyho-Walkerovým syndromem, publikoval soubor pacientů s aneuryzmatem vena magna Galeni. V monografii věnované frontobazálním poraněním popsal klinickou trias: poranění spodiny lebeční, slepotu a poranění intrakraniálního úseku krkavice. Popsal též unikátní operační nálezy poranění chiazmatu stopkou hypofýzy při frontobazálních poraněních. Stal se propagátorem užití rozsáhlé dekompresivní kraniotomie v chirurgickém léčení těžké nitrolebeční hypertenze.

Prof. Mraček publikoval 180 prací (z toho 35 v zahraničí) a napsal dvě monografie reflektující obrovskou zkušenost na poli neurotraumatologie. Doma i v zahraničí přednesl 520 odborných sdělení.

Po roce 1989 byla oceněna jak dosavadní rozsáhlá vědecká a klinická práce Zdeňka Mračka, tak i jeho morální kvality a bezúhonnost. V roce 1990 byl zvolen primátorem města Plzně na čtyřleté funkční období. V roce 1990 byl také jmenován docentem a 1. června 1992 získal titul profesora Univerzity Karlovy pro obor neurochirurgie. Neurochirurgické oddělení plzeňské fakultní nemocnice vedl do roku 1995, tedy plných 29 let.

V letech 1990–1994 byl profesor Zdeněk Mraček prezidentem Československé a následně České neurochirurgické společnosti ČLS JEP. Od roku 1997 byl řadu let členem redakční rady časopisu Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. V roce 1990 byl oceněn čestným členstvím Československé neurochirurgické společnosti a v roce 2007 byl poctěn čestným členstvím České neurochirurgické společnosti ČLS JEP. V roce 2008 obdržel čestné občanství města Plzně, v roce 2020 pak čestnou medaili České lékařské společnosti JEP.

Profesora Mračka lze bez nadsázky označit za zakladatele plzeňské neurochirurgické školy, která získala dobré jméno nejen v České republice. Jeho celoživotní dílo a působení zanechalo hlubokou stopu ve vědomí kolegů napříč obory.

Vážený pane profesore, přejeme Vám mnoho zdraví a těšíme se na společná setkání na klinice i ve společnosti.

doc. MUDr. Vladimír Přibáň, Ph.D.

a kolektiv Neurochirurgické kliniky FN Plzeň


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#