#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za profesorem Vratislavem Schreiberem


Authors: prof. MUDr. DrSc. Jan Škrha
Authors‘ workplace: Laboratoř pro endokrinologii a metabolismus, 3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
Published in: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 56
Category: Personal News

14. listopadu 2015 zemřel prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., jeden z největších českých vědců 20. století – geniální experimentální endokrinolog, první profesor klinické fyziologie u nás, člověk mimořádně vzdělaný, nezapomenutelným způsobem přímý a upřímný.


Narodil se v Praze 29. června 1924. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy mohl začít studovat až v roce 1945; hned se hlásil u profesora Josefa Charváta, s nímž se znal ze skautského hnutí. Z jeho popudu pracoval během studia ve Fyziologickém ústavu profesora Viléma Laufbergera, kde se zabýval problematikou neurofyziologie do té hloubky, že ještě jako medik publikoval 15 vědeckých sdělení, z toho tři v nejvýznamnějších vědeckých časopisech včetně Nature. Promoval v roce 1950, byl povolán na dva roky do základní vojenské služby, ale ta mu byla mimořádně prodloužena o další tři léta. I tak se mu dařilo vědecky pracovat a v roce 1954 vydal zakladatelskou monografii „Základy pokusné endokrinologie“. V roce 1955 konečně nastoupil jako sekundární lékař na 3. interní kliniku profesora Charváta, v následujícím roce obhájil kandidátskou dizertaci a po dvou letech byl převeden na místo vědeckého pracovníka v Laboratoři pro endokrinologii a metabolismus, kde pracoval více než půlstoletí. Habilitoval se v roce 1963 a v roce 1968 byl jmenován profesorem klinické fyziologie.

Výzkumně se věnoval zejména neuroendokrinologii: zabýval se mozkovou regulací činnosti hypofýzy. V roce 1960 získal doklady pro existenci specifického hypotalamického faktoru (později nazvaného TRH) řídícího sekreci hypofyzárního tyreostimulačního hormonu. To byl světově prioritní objev, a i když se nestal spolunositelem Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii (k čemuž měl zřejmě relativně blízko), zařadil se mezi mezinárodně uznávané endokrinology. K jeho věhlasu přispěla i anglicky vydaná monografie „Hypothalamo-hypophysial system“. Druhým velkým objevem byl průkaz endogenní, digitalisu podobné aktivity krevního séra a v extraktech z nadledvin (1981). Celkem jeho experimentální práce vydaly na 20 monografií či kapitol v nich a skoro 500 originálních časopiseckých sdělení. Při tom celá léta pravidelně ambuloval v endokrinologické ambulanci.

Profesor Vratislav Schreiber byl za své zásluhy o vědu právem oceněn dvěma státními cenami, dvěma cenami Československé endokrinologické společnosti, čestným členstvím České endokrinologické společnosti ČLS JEP (jejímž byl dlouholetým předsedou) a České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Purkyňovou medailí a dalšími oceněními. V posledních letech k nim přibyla i „Česká hlava – Premium Bohemiae“ a v roce 2003 státní vyznamenání „Za zásluhy“ udělené prezidentem republiky. Spoluzakládal Učenou společnost České republiky a byl i zakládajícím členem České lékařské akademie.

Ne každý tak významný vědec umí přiblížit výsledky své práce širšímu okruhu odborníků, či dokonce laikům. V osobě profesora Schreibera však měla česká věda vynikajícího popularizátora, autora řady knih pro nejširší veřejnost, jeho hlas byl pravidelně slyšet v rozhlasovém Meteoru, byl miláčkem studentů Univerzity 3. věku 1. lékařské fakulty UK. Nelze pominout dlouhá desetiletí jeho členství v redakční radě časopisu Vesmír.

Osud, který pozdržel nástup Vratislava Schreibera na lékařskou fakultu i na pracoviště jeho velkého učitele profesora Charváta, mu dopřál požehnaný věk 91 let. Prožil ho mimořádně plodně jako vědec světového formátu, vynikající pedagog, břitký myslitel a především jako velký člověk, který může – a měl by – být vzorem i pro nastupující generace mladých lidí toužících po rozšiřování a prohlubování lidského vědění a poznání.

Adresa pro korespondenci

prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.

Laboratoř pro endokrinologii a metabolismus

3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

U Nemocnice 1

128 08  Praha 2

Tel.: 224 962 463

e-mail: jan.skrha@lf1.cuni.cz


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#