#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Polarization in activities of ethics committees


Authors: Anna Zemčíková 1;  Věra Strnadová 2
Authors‘ workplace: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta 1;  Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2012; 151: 83-87
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Cílem šetření bylo získat údaje od etických komisí ustavených dle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, týkající se jejich charakteristik, způsobu posuzování předkládané dokumentace, vydávání stanovisek a dalších aktivit souvisejících s jejich činností. Vyhodnocené údaje následně využít ke zmapování aktuálního stavu posuzování klinických hodnocení léčivých přípravků s důrazem na dodržování legislativy, a také k popisu rozdílů v činnosti jednotlivých etických komisí.

Metody a výsledky.
On-line dotazník, tvořený 36 otázkami, vyplnilo 66 etických komisí, což představuje 64 % ze 104 oslovených aktivních etických komisí. Všechny zúčastněné EK pokračují v činnosti i v roce 2011. Celkem 74 % sledovaných etických komisí vykonává činnost v souladu s legislativou. Etická doporučení vyplývající z mezinárodních úmluv a doporučení nad rámec české legislativy aplikuje 62 % komisí a čtvrtina etických komisí (26 %) porušuje některé ustanovení zákona.

Závěr.
Vzhledem k tomu, že jsme se mohly zaměřit pouze na formální stránku činnosti etických komisí, lze konstatovat, že jednotlivé etické komise se liší zejména v obecných charakteristikách, dále v podmínkách vytvořených k jejich činnosti a v některých procesních aspektech, což ale neznamená automaticky závažné porušení zákona a okamžitou potřebu nápravy. Zdá se ale, že ne všichni členové EK si dostatečně uvědomují také závažnost své činnosti v etickém nazírání na současný výzkum prováděný s lidskými subjekty.

Klíčová slova:
etická komise, klinické hodnocení léčivých přípravků, správná klinická praxe.


Sources

1. Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), § 53–54. Sbírka zákonů 2007, částka 115, s. 5384–5386.

2. Seznam etických komisí ke dni 19. 7. 2011. http://www. sukl. cz/sukl/eticke-komise-ustavene-pri-zdravotnickych-zarizenich

3. Vyhláška č. 226/2008 Sb., o správné klinické praxi a bližších podmínkách klinického hodnocení léčivých přípravků, Sbírka zákonů 2008, částka 72, s. 3246–3297.

4. Němcová A. Etické komise – diskusní fórum k činnosti, inspekčním nálezům, chystaným novinkám – ústní sdělení, Fórum etických komisí, Letní škola lékařské etiky, 18.–21. 7. 2011.

5. Stanovisko k hospodaření EK a honorování členů EK. http://www.forumek.cz/documents/hospodareni_ek_a_honorovani_clenu_ek.pdf

6. Kopečná E, Paseka J, Jedličková A. Monitorace, audit a inspekce v klinickém hodnocení. 1. vyd. Praha: Galén 2009, 144 s.

7. Research Ethics Committees: Basic concepts for capacity – building, WHO, Ženeva: WHO Press 2009, 72 s.

8. International Ethical Guidelines for Biomedical Research Involving Human Subjects, CIOMS, Ženeva: 2002, 69 s.

9. Strnadová V, Svobodník A, Křepelka F. Úvod do metodiky klinického hodnocení léčivých přípravků. 1. vyd. Praha: Grada Publishing 2007, 150 s.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#