#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak pokračovat v dalším zdolávání tuberkulózy u nás?


Authors: L. Trnka;  J. Wallenfels
Authors‘ workplace: Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou FN Na Bulovce, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 351-355
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Česká republika je v posledních letech řazena mezi země s nízkou náloží TB s roční incidencí kolem 10/100 000 obyvatel. V takových zemích spočívá kontrola TB nejen ve vyhledávání a účinném léčení nových TB onemocnění, ale také na identifikaci a omezování rezervoáru, z něhož nová TB onemocnění vznikají – latentní (subklinické) TB infekce (LTBI). V poslední době byla vydána novelizovaná doporučení ke kontrole TB v dalších zemích s nízkou náleží TB, v USA a Anglii aWalesu. Cílem práce bylo zjistit, která z novelizovaných doporučení by bylo možné použít i u nás.

Metody a výsledky.
V Anglii a Walesu je doporučována BCG primovakcinace pouze u novorozenců z rodin s vyšším rizikem onemocnět TB. U nich je nutno provádět i intenzivní aktivní vyhledávání nových TB. V Anglii aWalesu i USA je nyní v diagnostice TB kladen důraz na používání více diagnostických metod. Samokontrola užívání léků je vhodnější u všech zdravotnicky uvědomělých nemocných. Doporučovány jsou i léky v tekutých formách nebo v dávkovaných kombinacích léků (fixed drug-dose combinations). V obou výše uvedených zemích se provádí diagnostika LTBI buď tuberkulínovými kožními zkouškami (TST), nebo in vitro imunologickými IGRA testy. V Anglii a Walesu následuje IGRA test pozitivní TST, v USA je doporučován buď TST, nebo IGRA test. U LTBI osob se provádí preventivní léčba.

Závěry.
U nás by mělo být, vzhledem k BCG vakcinaci (revakcinaci), zavedení IGRA testů pro diagnostiku LTBI ještě větším přínosem. Jejich zavedení se zdá být nezbytné. U osob s předpokládanou LTBI by měla být nabídnuta buď preventivní léčba, nebo intenzivní dispenzární péče, zjišťující včas i počáteční známky TB onemocnění, po dobu několika roků po zjištění LTBI, protože TB se vyvíjí nejčastěji brzy po vzniku LTBI.

Klíčová slova:
tuberkulóza, latentní (subklinická) tuberkulózní infekce, BCG vakcinace, chemoprofylaxe, IGRA testy, tuberkulínový kožní test.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#