#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tako-tsubo kardiomyopatie – naše zkušenosti a přehled aktuálních poznatků


Authors: M. S. Zahin;  M. Kocík;  K. Goričan;  T. Veiser;  J. Humhal 1;  A. Večeřová;  A. Žák
Authors‘ workplace: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha ;  II. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 943-948
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Tako-tsubo kardiomyopatie je relativně nový kardiální syndrom charakterizovaný reverzibilním balónovitým vydouváním hrotu levé komory při abscenci signifikantního stenotizujícího postižení epikardiálních tepen. Svým iniciálním průběhem tento syndrom napodobuje akutní koronární syndromy s rozvojem elevací segmentů ST nebo změn vln T v prekordiálních svodech a nevýznamným vyplavením kardiospecifických biomarkerů. Klinicky se nejčastěji projevuje prekordiální bolestí a dušností, často vzniklou po epizodě psychického anebo fyzického stresu. Typickým nálezem je přechodná porucha kinetiky postihující hrot a střední část levé komory při nepřítomnosti obstruktivního postižení epikardiálních tepen. Syndrom častěji postihuje ženy v postmenopauzálním věku. Průběh hospitalizace je zpravidla nekomplikovaný, mortalita a riziko recidivy jsou nízké. 

Metody a výsledky.
V práci uvádíme soubor 6 pacientů hospitalizovaných na našem pracovišti s akutním balónovitým vydouváním hrotu levé komory při normálním koronarografickém nálezu. 

Závěry.
Demografické vlastnosti souboru, klinické charakteristiky a průběh onemocnění se plně shodují s obrazem tako-tsubo kardiomyopatie popisovaným v literatuře. 

Klíčová slova:
tako-tsubo kardiomyopatie, syndrom přechodného apikálního balónovitého vydouvání levé komory, dysfunkce levé komory, akutní koronární syndrom.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 12

2006 Issue 12

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#