#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika a indikace operační léčby nemocných s plicním karcinomem na I. klinice TRN 1. LF UK a VFN Praha v letech 2004–2005


Authors: M. Marel;  P. Stránská;  O. Měřička;  Z. Skácel;  F. Krejbich;  J. Homolka;  M. Zemanová 1
Authors‘ workplace: I. klinika TRN 1. LF UK a VFN, Praha ;  Onkologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 849-854
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V retrospektivní studii autoři zhodnotili výsledky diagnostiky a indikace léčby nemocných s plicní karcinomem (BCA) na I. klinice TRN v letech 2004 a 2005. 

Metody a výsledky. V souboru 209 nemocných byl poměr mužů k ženám 2:
1. Současných kuřáků bylo 63 %, exkuřáků 22 % a nekuřáků 15 %. BCA byl diagnostikován u kuřáků a kuřaček ve významně mladším věku než u exkuřáků/ exkuřaček a nekuřáků/nekuřaček. Muži vykouřili v průměru o 107 000 cigaret více než ženy. V rodinné anamnéze jsme prokázali zátěž jednoho nebo více maligních nádorů u 49 % souboru. V osobní anamnéze jsme zjistili CHOPN u 42 % nemocných. Nemocní s CHOPN měli častěji epidermoidní typ nádoru. U nemocných diagnostikovaných ve včasnějších stadiích BCA ( I–IIIA) byla CHOPN významně častější přidruženou nemocí ve srovnání s nemocnými s vyššími stadii. Třicet čtyři procent nemocných mělo v anamnéze abúzus alkoholu, medián věku alkoholiků s BCA byl 65 let, medián ostatních nemocných byl 70 let. Z ověřených nádorů byl nejčastějším epidermoidní typ (29 % nemocných), následován adenokarcinomem (27 % nemocných). Operováno bylo 39 nemocných (18,6 % celého souboru), ze 128 pacientů s NSCLC bylo operováno 33 osob (25 % souboru NSCLC). U ostatních potenciálně operabilních nemocných byly nejčastějšími důvody inoperability: těžká CHOPN III.–IV. stupně, věk nad 80 let, polymorbidita a celkově špatný stav. 

Závěry.
Z výsledků studie lze soudit, že je BCA diagnostikován pozdě, počty operovaných se pohybují pod úrovní 20 % celého souboru. 

Klíčová slova:
plicní karcinom, kouření, abúzus alkoholu, CHOPN, diagnostika, terapie.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#