#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pentraxin 3 v zánětlivé a imunitní odpovědi


: P. Kuneš
: Kardiochirurgická klinika FN a LF UK, Hradec Králové
: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 377-382
: Review Article

Pentraxin 3 (PTX3) je prvním a dosud nejdůležitějším proteinem z nové skupiny tzv. dlouhých pentraxinů. Svou strukturou a funkcí se PTX3 do značné míry podobá klasickým neboli krátkým pentraxinům, C-reaktivnímu proteinu a sérovému amyloidu P. V některých důležitých jednotlivostech se ale PTX3 od klasických pentraxinů liší. Podrobnosti o těchto rozdílech přináší následující článek. Všechny tři uvedené pentraxiny se podílejí na obraně organizmu před pronikajícími patogenními mikroorganizmy a na odstraňování vlastních apoptotických buněk, kdy chrání organizmus před rozvojem autoimunitních reakcí. Funkčním protipólem pentraxinu 3 je TNFα. Fyziologický průběh obranných reakcí vyžaduje koordinovanou aktivitu obou působků. Je-li rovnováha mezi nimi porušena, dochází v závislosti na převažující nebo chybějící aktivitě jednoho z působků ke zvýšené náchylnosti organizmu k některým infekcím, vyvolaným zejména podmíněně patogenními fungálními původci, anebo k poškození organizmu reakcemi obranného zánětu. Přehledný článek pojednává o významu pentraxinu 3 na základě současných informací. 

Klíčová slova:
pentraxin 3, C-reaktivní protein, cytokiny, komplementový systém, apoptóza, dendritické buňky, T lymfocyty, Aspergillus fumigatus.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#