#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endoskopické výkony u dětí do 3 let na klinice dětské chirurgie


Authors: K. Krafka;  J. Tůma;  O. Teyschl;  M. Horák;  V. Bartl;  J. Skotáková 1
Authors‘ workplace: Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN, Brno ;  Klinika dětské radiologie FN, Brno 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 177-179
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Retrospektivní zhodnocení gastrofibroskopických výkonů u dětí do 3 let věku. 

Metody a výsledky.
Od ledna roku 2002 do konce října 2004 bylo provedeno na naší klinice endoskopické vyšetření u 119 dětí této věkové kategorie. Průměrná hmotnost pacientů v souboru byla 11,8 kg (min. 2,8, max. 20 kg). Ve 21 případech nebyla dokumentace nalezena, neboť se jednalo o pacienty z jiných klinik naší nemocnice a tito byli ze sledování vyřazeni. Nejčastější diagnózou bylo suspektní poleptání jícnu toxickými látkami (55x), spolknutí drobného předmětu (24x), dilatace jícnu u 10 pacientů opakovaně v 1–6 měsíčních intervalech, 4 x zavedení perkutánní endoskopické gastrostomie (PEG), 3 x ERCP pro cystu choledochu, l x vyšetření pro suspektní hematemezu (negativní nález) a lx vyšetření pro suspektní jícnové varixy (negativní nález). 

Závěry.
Poleptání jícnu a žaludku se prokázalo ve 12 případech (22 %). V případě cizího tělesa nebylo toto 5x nalezeno pro postoupení do dalších částí trávícího traktu (20 %), l x se předmět nepodařilo pro velikost extrahovat (5 % neúspěšných). Sledované dilatace byly prováděny u dětí opakovaně bužiemi a balónkovým dilatátorem. Jednalo o pacienty po operaci pro atrézii jícnu (9 případů,vše Vogt IIIb) a 1x o stav po poleptání s perforací jícnu operačně řešené. 

Klíčová slova:
gastroduodenoskopie, požití cizích těles, poleptání jícnu, dilatace jícnových anastomóz, perkutánní endoskopická gastrostomie, ERCP.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#