#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Irinotecan v kombinaci s 5- fluorouracilem a leukovorinem v léčbě metastatického kolorektálního karcinomu


Authors: J. Prausová;  K. Kubáčková;  Z. Linke;  E. Kubala;  R. Pipková 1;  J. Hladíková 2
Authors‘ workplace: Radioterapeuticko-onkologické oddělení 2. LF UK a FNM, Praha ;  Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FNM, Praha 2;  Ústav lékařské statistiky 2. LF UK a FNM, Praha 3
Published in: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 747-751
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Zavedením irinotecanu a oxaliplatiny do léčby metastatického karcinomu tlustého střeva došlo k výraznému zlepšení léčebných výsledků. První výsledky studií v kombinaci irinotecanu s fluorouracilem a leucovorinem, které přinesly zásadní obrat do léčby, byly publikovány v roce 2000. 

Metody a výsledky.
Na našem pracovišti bylo od roku 1999 do 2004 léčeno 51 nemocných kombinací 180 mg/m² irinotecanu v 90 minutové infuzi první den s následným bolusovým podáním leucovorinu 200 mg/m² a 400mg/m² bolusovou aplikací 5-FU s nasedající 22 hodinovou infuzí první a druhý den každého cyklu po 14 dnech (FOLFIRI). Kompletní léčebné odpovědi bylo dosaženo u 6 nemocných (11,76 %), parciální odpověď u 11 (21,57 %), ke stabilizaci onemocnění došlo u 23 (45,1 %) nemocných a 11 (21,57 %) nemocných progredovalo na této léčbě. Medián přežívání v našem souboru byl 18 měsíců (95% CI, 16,93–19,07). Medián trvání odpovědi byl 9 měsíců (CI 95% 8,25–11,5). 

Závěry.
Kombinace FOLFIRI je léčbou pro první linii metastatického kolorektálního karcinomu prodlužující přežití se zvládnutelnými nežádoucími účinky a při zachování dobré kvality života. Nicméně začlenění nových přípravků biologické cílené léčby může nadále zlepšit přežívání nemocných s touto diagnózou. 

Klíčová slova:
metastatický kolorektální karcinom, paliativní léčba-chemoterapie, irinotecan, leucovorin, 5-fluorouracil.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#