#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam mírné hyperhomocysteinémie pro vnitřnílékařství


Authors: A. Žák;  M. Zeman
Authors‘ workplace: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2004; : 367-374
Category:

Overview

Homocystein je meziproduktem metabolické přeměny methioninu. Ta je katalyzována řadou enzymů, jejichžkofaktory jsou vitaminy B2, B6, B12 a kyselina listová. Mírná hyperhomocysteinémie, kterou definují koncentracecelkového homocysteinu v pásmu 12–30 µmol/l, je nezávislým rizikovým faktorem ischemické choroby srdeční,cévních onemocnění mozku, flebotrombózy a tromboembolické nemoci. Má také vztah k abrupcím placenty,rozštěpovým vadám páteře a některým neuropsychiatrickým onemocněním.Hyperhomocysteinémie je metabolický syndrom, který je podmíněn interakcí genetických činitelů (nejčastěji sejedná o polymorfizmus 677C/T metylentetrahydrofolát reduktázy), chorobných stavů a demografických vlivů (stárnutí,kouření, hormonální a nutriční vlivy).Mírná hyperhomocysteinémie se vyskytuje asi u 20–30 % osob s klinickými komplikacemi aterosklerózy. Prospektivnía genetické studie prokázaly, že mírná hyperhomocysteinémie je u zdravých osob pouze slabým prediktoremkardiovaskulárních onemocnění. Naopak u nemocných s ischemickou chorobou srdeční, renálním selháním čidiabetesmellitus a tromboembolickou nemocí je hyperhomocysteinémie silným prediktoremsrdečně cévní mortalitya morbidity. Toxické působení hyperhomocysteinémie na stěnu cévní se vysvětluje chemickou modifikací lipoproteinůa cévních struktur, oxidačním stresem, endoteliální dysfunkcí, nedostatečnou obnovou buněk endotelu,proliferací hladkých svalových buněk, akumulací funkčně méněcenného pojiva. Uvažuje se také o trombogenníchúčincích i zvýšené expresi proteinů regulujících hladiny cholesterolu a mastných kyselin v játrech. Léčba hyperhomocysteinémiespočívá v podávání farmakologických dávek kyseliny listové, vitaminu B12 a B6, které mohou snížitkoncentrace celkového homocysteinu zhruba o 25–30 %. Tento dosažený pokles, který v průměru činí 3 µmol/l, jespojen s poklesem relativního rizika ischemické choroby srdeční o 11–16 %, flebotrombózy o 25 % a mozkovýchcévních příhod o 19–24 %.

Klíčová slova:
homocystein, hyperhomocysteinémie, riziko kardiovaskulárních chorob, farmakonutrice, vitaminyB2, B6, B12, kyselina listová.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#