#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANIZMY - PROBLÉMY A LEGISLATIVA


: J. Drobník
: Přírodovědecká fakulta UK - sdružení BIOTREND, Praha
: Čas. Lék. čes. 2002; : 107-111
:

Geneticky modifikované organizmy jsou deřmovány legislativně jako živé entity, schopné množení a/nebo přenosu dědičného materiálu, u kterých byl dědičný materiál změněn přidáním nebo odebráním části nukleové kyseliny. Legislativou EU, a tedy i českou jsou tyto organizmy klasi%kovány jako rizikové, zatímco jiné produkty šlechtitelství, třeba získané navozenou mutagenezí, jsou považovány za bezpečné, stejně jako organizmy přenesené z jiných ekosystémů. Český zákon je založen na vedení seznamů uživatelů a organizmů pro jednotlivé způsoby nakládání. Zápis do seznamu se rovná povolení a je třeba o něj žádat ministerstvo životního prostředí. Žadatel musí mj. provést hodnocení rizika spojeného se zamýšleným nakládáním s geneticky modi%kovaných organizmem. Modi%kované organizmy s sebou nesou jistá ekologická rizika. Zdravotní rizika jsou spojena většinou pouze s mikroorganizmy. Modifikované organizmy určené pro potravinářství se podrobně kontrolují jak co do shody s nemodifikovanou kontrolou, tak z hlediska zdravotní bezpečnosti nových bílkovin vnesených modi%kací. Podrobnost a nákladnost kontrol se blíží kontrolám nových léčiv. Značení potravin podle evropské a české legislativy je motivováno psychologií spotřebitelů a nemá zdravotní význam. Vede k absurditám, ale současně svůj psychologický účel neplní. Proto orgány EU přijaly řadu opatření k nápravě, protože současná situace by vedla k hlubokému zaostávání Evropy.

Klíčová slova:
geneticky modifikované organizmy, legislativa, šlechtitelství, mutagenese, zdravotní riziko, potraviny, léčiva, Evropské společenství.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#