#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

BIOLOGICKÝ PRINCIP CHEMOTERAPIE:REAKCE BUŇKY JAKO VÝSLEDEK JEJÍ EVOLUČNÍ PAMĚTI


Authors: P. Hořín
Authors‘ workplace: Ústav chovu zvířat a genetiky Fakulty veterinárního lékařství VFU, Brno
Published in: Čas. Lék. čes. 2001; : 579-582
Category:

Overview

Reakce buňky na chemoterapii spočívá na určitých obecných biologických principech. Genetická strukturabuněčných populací, jejich aktuální reakce na chemoterapii a prognóza jejich vývoje nejsou náhodné. Jsou determi-novány předchozími expozicemi chemoterapeutiky, a tudíž jejich evoluční zkušeností na darwinovském principu.Chemoterapie se vždy uplatňuje v konkrétním prostředí hostitele za jeho aktivní spoluúčasti. V reakci hostitele nachemoterapeutické zásahy existuje genetická variabilita, je také evoluční povahy v dlouhodobé perspektivě. Dokomplexu posouzení terapeutických postupů tedy patří i posouzení a ovlivnění hostitele a jeho variability (imuno-terapie). Pochopení molekulárních mechanizmů patogeneze nemocí, definice specifických genů, jejich exprese, úlohyjejich produktů a vymezení možných terčů cílené chemoterapie je v současné době realistickým cílem využitígenomiky a proteogenomiky v medicíně. Nová filozofie v medicíně je tedy založena na respektování individualityv diagnostice, terapii a prognóze. Lze si jen přát, aby se trend respektování individuality v budoucnu skutečněuplatnil, a to nejen v medicíně.

Klíčová slova:
chemoterapie, evoluce, rezistence, infekční onemocnění, imunosuprese, viry, bakterie, hostitel,polymorfizmus, hlavní histokompatibilitní systém (MHC).

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#