#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SNIŽUJE MÍRNÉ PITÍ ALKOHOLU VÝSKYT I ÚMRTNOST NA ISCHEMICKOU CHOROBU SRDEČNÍ?


Authors: M. Šamánek
Authors‘ workplace: Dětské kardiocentrum FNM, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2000; : 747-752
Category:

Overview

Konzumace malého množství alkoholu brzdí rozvoj aterosklerózy, snižuje morbiditu a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční i celkovou mortalitu. Mechanismus příznivého účinku alkoholu nebyl dosud objasněn, ale usuzuje se, že dochází ke změnám lipidového metabolizmu, k antioxidačnímu účinku a ke změnám hemostázy. Při mírném pití stoupá hladina HDL cholesterolu a klesá LDL cholesterol. Antioxidanty jsou uloženy zejména ve slupce hroznů, a tudíž hlavně v červeném víně. Alkohol snižuje hladinu fibrinogenu a zvyšuje tPA, inhibuje agregaci krevních destiček a klesá faktor VIIc. Alkohol působí protistresově, potlačuje strach, úzkost i stavy deprese. Optimální dávka alkoholu je 20 až 40 g denně u mužů a polovina této dávky u žen. Zdůrazněna je nutnost každodenního pití. Mezi pitím piva, vína nebo tvrdého alkoholu nejsou podstatné rozdíly. Velmi důležité je nepřekročit doporučenou dávku alkoholu.

Klíčová slova:
etylalkohol, víno, pivo, koncentráty, flavonoidy, HDL cholesterol, antioxidanty, hemostáza.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#