#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

GENETICKÁ PREDISPOZICE PRO MNOHOČETNÝ METABOLICKÝ SYNDROM


Authors: J. Šobra
Authors‘ workplace: III. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 1999; : 6-11
Category:

Overview

Mnohočetný metabolický syndrom (dále jen MMS) definuje častou koincidenci čtyřech základních závažných metabolických rizikových faktorů pro následnou manifestaci kardiovaskulárních chorob. Mezi ně patří: obezita centrálního typu, arteriální hypertenze, dyslipoproteinémie a diabetes mellitus II. typu (non-inzulin-dependentní diabetes mellitus - NIDDM). MMS je synonymně označován jako syndrom X, Reavenův syndrom, syndrom inzulinové rezistence, metabolický syndrom nebo jako „smrtící kvarteto“ („deadly quartet“). NIDDM u lidí je chápán jako syndrom, jehož patogeneze je podmíněna multifaktoriálně a ne jako jednoznačně definovaná nozologická jednotka. V mnoha epidemiologických studiích bylo bezpečně prokázáno, že v etiologii NIDDM se uplatňuje výrazný genetický vliv. Jeho genetická predispozice je podmíněna interakcí kandidátních genů a komplexem vlivů zevního prostředí. Bylo prokázáno, že se fenotypy MMS kumulují jen u členů některých rodin. Způsob genetického přenosu NIDDM však zůstává dosud nejasný.

Klíčová slova:
mnohočetný metabolický syndrom, diabetes mellitus II. typu (NIDDM) - incidence a prevalence, Reavenův syndrom, inzulinová rezistence, genetická predispozice, MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young)

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#