#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odkaz Florence Nightingalové na cestě k moderní péči


Published in: Prakt. Lék. 2021; 101(Suplementum 1, díl 2.): 1

Suplementum vydané u příležitosti 200. výročí narození Florence Nightingalové a Roku sestry a porodní asistentky Světové zdravotnické organizace – 2. díl

Suplementum je sborníkem VI. ročníku Mezinárodní konference Kvalita a její perspektivy s podtitulem Odkaz Florence Nightingalové na cestě k moderní péči, jejíž konání bylo plánováno Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice v termínu 22. dubna 2020. Celá konference byla přesunuta kvůli pandemii Covid-19 a uskutečnila se v termínu 21. dubna 2021 v online formě. Hostitelskou organizací byla i v tomto ročníku Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Sborník plnotextových příspěvků byl rozdělen na dva díly. První díl byl publikován jako suplementum časopisu Praktický lékař již v roce 2020 (Dostupné zde: https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/archiv-cisel/2020-supplementum).

Konference měla být v roce 2020 dedikována odkazu Florence Nightingalové, narozené 12. května 1820, zakladatelce moderní ošetřovatelské péče, která je též známa jako „dáma s lampou“ díky svým nočním obchůzkám pacientů. Už od mládí byla na svou dobu velmi pokroková, proti vůli svých rodičů se vydala vlastní cestou, založila ošetřovatelskou školu a povznesla roli ošetřovatelky na respektovanou profesi. Rok 2020, kdy jsme si připomínali 200. výroční jejího narození, byl na její počest Světovou zdravotnickou organizací vyhlášen Rokem sestry a porodní asistentky. Sestry a porodní asistentky na celém světě na své cestě k moderní ošetřovatelské péči dodnes v odkazu této „matky“ ošetřovatelek nacházejí inspiraci. Z důvodu přesunu konference je i tento druhý díl suplementa dedikován odkazu Florence Nightingalové.

Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice konferenci realizovala ve spolupráci s Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce Trnavské univerzity v Trnavě na Slovensku, Fakultou zdravotnických věd Univerzity Ankara v Turecku a Fakultou zdravotnických věd Univerzity Bielsko-Biała v Polsku.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#