#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomický pacient v ordinaci praktického lékaře


Published in: Prakt. Lék. 2020; 100(1): 48-49
Category: Advertising

Stomik u praktického lékaře

V současné době je snaha zvýšit kompetence praktických lékařů. Praktický lékař by měl vědět o všech zdravotních problémech každého pacienta, kterého má v péči.

Kdo je stomik?

Stomik je pacient s dočasně nebo trvale vyvedeným dutým orgánem na povrch těla. Nejčastěji je vyvedeno tlusté nebo tenké střevo či močové cesty. Dochází ke změně základních fyziologických funkcí, k neovladatelnému vyprazdňování stolice, střevního obsahu nebo moči nepřirozenou cestou s nutností používání stomických pomůcek. Stomiků je u nás přes 12 000. Důvodů vytvoření vývodu je mnoho. Není to diagnóza, ale řešení zdravotního problému. Necelá polovina stomiků má stomii jako důsledek operace zhoubného nádoru střev.

Nyní je více než polovina vývodů/stomií dočasných, na pár týdnů nebo měsíců. Pacienti se stomií jsou většinou po dobu několika měsíců v péči stomaporaden. Stabilizovaní jsou převedeni do péče praktických lékařů.

Několik otázek jsme položili praktické lékařce MUDr. Anně Lopatové:

  • Kolik stomiků máte v péči?

Mám v péči pouze jednu stomičku. Před 17 lety za mnou přišla pacientka s tím, že zahlédla krev ve stolici. Poslala jsem ji na kolonoskopii. Bohužel jí byl diagnostikován nádor v blízkosti konečníku. Po operaci ji byla vyšita stomie. Od roku 2002 jí předepisuji stomické pomůcky.

  •  Co jste se potřebovala naučit, zjistit, k vyplnění poukazu?

Pacientka si z nemocnice přinesla seznam stomických pomůcek, které pro ni v nemocnici vybrali a se kterými jí zkušená stomická sestra naučila zacházet, včetně kódu, dříve VZP. Od 1. prosince 2019 se kódy změnily, vydává je SÚKL. Kód je vždy nutné uvést na poukaz. Moje pacientka je dobře informovaná i o kódech. Kódy lze ověřit i na bezplatných linkách distributorů stomických pomůcek. Kontakty lze najít na: https://www.ilco.cz/pomucky/firmy-dodavajici-stomicke-pomucky/.

  •  Je vyplnění poukazu složité?

Není, jen je třeba sledovat zákonem stanovené měsíční početní nebo finanční limity pro předepisování jednotlivých pomůcek. Limity jsou uvedeny v příloze 3 C oddíl 3 zákona 48/97 Sb., o zdravotním pojištění. Stanovený limit obdrží pacient zdarma bez doplatku. Od 1. prosince 2019 již žádné zdravotnické prostředky pro stomiky neschvaluje revizní lékař, což je výhoda.

  • Používá stomik stále stejné pomůcky?

Okolí stomie, ale i aktivity stomiků, se mění. Podle toho je třeba přizpůsobit stomické pomůcky a příslušenství. Stomických pomůcek je velký výběr. Výběr nechávám na pacientce, která je volí ve spolupráci se stomickou sestrou. V případě, že stomická pomůcka pacientce přestává vyhovovat, může vyzkoušet vzorky od dalších distributorů. V mé péči je zkušená stomička, která je členkou pacientské organizace České ILCO, kde pacienti sdílejí své zkušenosti, umějí si navzájem poradit. Navíc zvou na své schůze distributory stomických pomůcek a ti je informují o novinkách, které mohou vyzkoušet.

  • Kontrolujete stomii a její okolí?

Ne, každý stomik chodí jednou ročně na kontroly ke zkušené stomasestře, která případně navrhne i změnu stomických pomůcek. Na kontrolu může jít kdykoliv, pokud má se stomií nějaký problém.

  • Je pro vás pacientka se stomií velkou zátěží?

Žádnou zátěž pro mne nepředstavuje.

Poznámka:

Asi polovina stomiků je hned po operaci nebo po několika měsících převedena do péče praktického lékaře. Ten předepisuje stomické pomůcky i příslušenství k ošetřování stomií. Pacient v nemocnici dostane tzv. startovací taštičku s brožurami pro něj, ale i pro lékaře. Také mu v nemocnici sepíší seznam pomůcek. Bývají uvedené i zákonem stanovené limity a kódy SÚKL.

Co pacient očekává od praktického lékaře?

Očekává pochopení a snahu pomoci. Praktickému lékaři důvěřuje, má k němu blízko. Zná ho. Nový stomik očekává, že bez problémů získá poukaz na vše, co potřebuje. Pokud je stomik převeden brzy po operaci, nevyzná se ve stomických pomůckách. Ví jen, co mu doporučili a vyzkoušeli v nemocnici. Očekává, že lékař bude hlídat zákonem předepsané limity. Výhoda je, když je lékař ve spojení se stomickou poradnou, do které pacienta v případě problémů se stomií odešle, případně lékař s poradnou konzultuje pacientovy dotazy nebo obavy. Rozhodně by měl stomika jednou za rok poslat do poradny ke kontrole stomie.

Řada pacientů, zejména ti, co žijí sami, potřebuje v prvních týdnech pomoc domácí péče. Tu předepisuje také praktický lékař.

Praktický lékař je někdy v obtížné situaci, pokud pacient, zejména z počátku, nevystačí se zákonem předepsaným limitem pomůcek a požaduje předepsat větší množství. Lze požádat pojišťovnu o navýšení limitu podle § 16 zákona 48//97 Sb., ale žádost musí být opravdu dobře zdůvodněna, aby ji pojišťovna schválila. Doporučuji raději pacientovi nabídnout návštěvu odborného pracoviště, aby se zkušenou sestrou probral postup výměny pomůcky – zda nedělá nějakou chybu, nebo potřebuje nějaká doplňkový prostředky: pasty, vyplňovací proužky nebo vyrovnávací proužky, vkládací kroužky atd.

Velkou výhodou jsou bezplatné linky distributorů stomických pomůcek. Tam může i lékař získat potřebné informace. Stomici tam najdou zkušené pracovnice, které jim poradí i je psychicky podpoří. Dávají kontakt i na nejbližší spolky stomiků. Bezplatnou linku lze najít na https://www.ilco.cz/pomucky/firmy-dodavajici-stomicke-pomucky/.

Co stomik od praktického lékaře nečeká?

Nečeká, že mu bude kontrolovat stomii ani že mu bude navrhovat změnu stomických pomůcek. To je práce zkušených sester, které jsou vyškoleny pro péči se stomickými pacienty. Pokud stomik potřebuje radu, navštíví odborné pracoviště.

Je třeba si uvědomit, že pacient má ze zákona nárok na poměrně přísný limit pomůcek. Pokud si pomůcky vyzvedne a nesedí mu, nelze je vrátit ani vyměnit. Limit je vyčerpaný. Pacient, aby získal další pomůcky zdarma, musí počkat na další období. Na poukaz lze předepsat pomůcky až na 3 měsíce. Pomůcky je možné i koupit, ale jsou poměrně drahé. Měsíční limit je přibližně 5000 Kč.

Co stomika překvapí?

Pacienta překvapí, pokud jej praktický lékař odmítne vzít do péče nebo mu odmítne vypsat poukaz na stomické pomůcky. Je to stejné, jako kdyby zdravému člověku odmítl přístup na toaletu.

Dost často si stomici stěžují, že jim praktický lékař nechce předepsat pomůcky dříve než k datu, kdy je předepisoval minule. Tedy pokud předepisoval pomůcky na jeden měsíc, např. 2. února, poukaz nevystaví dříve než 2. března. Ale stává se, že den připadne na sobotu nebo neděli, nebo má lékař dovolenou, je nemocný. Zastupující lékař odmítá pomůcky předepsat. Tím připravuje pacienta o to, na co má ze zákona nárok. Pacient musí poukaz poslat distributorovi a ten pomůcky zabalí a pošle. Stává se, že konkrétní pomůcka není na skladě. Distributor ji musí objednat. Pak od vystavení poukazu do dodání pomůcek stomikovi uplyne ne jeden týden, ale často i dva, někdy i tři týdny. To je pro pacienta velmi stresující situace.

Vše záleží na domluvě. Pacient by se měl s lékařem domluvit, kdy má dovolenou nebo kdy nebude přítomen. Poukaz je možné vystavit dříve. Důležité je, aby nebyl překročen roční limit pomůcek.

Marie Ředinová

předsedkyně Českého ILCO, z.s.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults

Article was published in

General Practitioner

Issue 1

2020 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#