#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odkaz I. F. Semmelweise dnešku, klíčové etapy vývoje a nejzávažnější současné problémy nemocniční hygieny


Authors: V. Bencko
Authors‘ workplace: Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc. ;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN Praha
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(2): 68-72
Category: Editorial

Overview

Již v roce 1847 Ignaz Fülöp Semmelweis vyžadoval od personálu porodnice, na které pracoval, aby si mezi vyšetřeními jednotlivých pacientek, obzvláště při přechodu od vyšetřování mrtvých těl k rodičkám, umyli ruce. Za 160 let uplynulých od té doby se mnohé změnilo. Nelze však v uvedeném kontextu nevzpomenout několik rozhodujících milníků na cestě k dnešní praxi v prevenci nemocničních nákaz (NN) i současných problémů nemocniční hygieny.

Semmelweis zahájil praxi mytí rukou u lékařů před a po vyšetření každého pacienta. Později nastoupilo používání ochranných rukavic a dalších prostředků (ochranný oděv) v případech, kdy mohlo dojít ke kontaktu s tělesnými tekutinami či tkáněmi. Došlo k rozvoji používání antiseptik a sterilizaci nástrojů používaných v chirurgických procedurách a nakonec v dnešní době jsme dospěli po uplynutí „zlatých časů“ antibiotik do éry hledání šancí, jak účinně čelit nezadržitelně rostoucím problémům s NN způsobenůch původně nemocničními (a dnes již mezi komunitní kmeny pronikajícími) ke značné časti spektra antibiotik rezistentními bakteriálními kmeny.

Klíčová slova:
vývoj nemocniční hygieny, I. F. Semmelweis, F. Nightingalová, L. Pasteur, J. Lister, R. Koch, antibiotická rezistence, nemocniční nákaza, MRSA, komunitní MRSA, nemocniční hygiena, antibiotické středisko, kvalita života.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#