#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neurosyfilis


: V. Woznicová
: Přednosta: prof. MUDr. Miroslav Votava, CSc. ;  Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
: Prakt. Lék. 2006; 86(12): 698-702
: Of different specialties

Incidence syfilis, pohlavně přenosného onemocnění vyvolaného spirochétou T. pallidum subsp. pallidum, celosvětově stoupá. Jednou z nejzávažnějších forem této infekce je neurosyfilis. Invaze do CNS je zaznamenávána u 30-70 % syfilitiků, většinou ale spontánně odezní. Rozvoj neuroinfekce závisí mj. na biologické povaze infikujícího kmene T. pallidum, který může být zvýšeně neurotropní.

Neurosyfilis nabývá rozmanitých podob od pouhých změn v mozkomíšním moku přes syfilitickou meningitidu, meningo-vaskulární syfilis, chorioretinitis, uveitis a atrofii optiku, až po progresivní paralýzu, tabes dorsalis a gummata CNS. Roste incidence časné neurosyfilis, progresivní paralýza je nyní vzácností.

Klinické příznaky mohou imitovat jiná onemocnění a mohou dokonce chybět. Vyšetřuje se sérum a mozkomíšní mok na přítomnost protilátek - jednak specifických, jednak antikardiolipinových, pleocytóza a proteiny v likvoru. Pro neurosyfilis je vysoce patognomická pozitivita kardiolipinového testu v likvoru. Podmínkou je ale pozitivita specifických protilátek v séru. Nepřítomnost specifických protilátek v séru neurosyfilis vylučuje. Lékem volby u neurosyfilis je penicilin podávaný i.v.

Syfilis ve všech svých formách podléhá hlášení, dispenzarizaci, povinnému léčení a depistážnímu šetření.

Klíčová slova:
neurosyfilis, sérologie syfilis, T. pallidum subsp. pallidum, mozkomíšní mok, HIV


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#