#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopická bandáž žaludku v boji s obezitou


Authors: M. Čierny 1;  D. Zeman 2;  H. Vlachová 1;  J. Ochmann 1
Authors‘ workplace: Úrazová nemocnice, Brno, ředitel prof. MUDr. M. Janeček, CSc. 1;  Obezitologické centrum II. interní kliniky LF MU, FN u sv. Anny Brno, přednosta doc. MUDr. M. Souček, CSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(9): 498-502
Category: Of different specialties

Overview

Výskyt obezity nabývá celosvětově epidemických rozměrů a má rozsáhlý celospolečenský a ekonomický dopad. S cílem mobilizovat lékaře prvního kontaktu je poukazováno na podceňování otylosti laickou veřejností a na časté přehlížení onemocnění obezitou i v rámci odborné léčebně preventivní péče. Problémovost léčby obezity pramení nejenom v nedostatečné informovanosti populace o reálných možnostech léčby otylosti a o jejích závažných důsledcích, ale i v častém selhávání konzervativních postupů při dlouhodobém sledování.

Multifaktoriálně podmíněná etiologie onemocnění s významným dědičným podílem vede k nutnosti včasného aktivního přístupu k nadváze již v linii lékařů prvního kontaktu a k dlouhodobě odborné péči o pacienty s těžším stupněm obezity v obezitologických centrech. Dietologické a psychologické postupy konzervativní léčby v kombinaci s léčbou farmakologickou a s fyzickou aktivitou jsou zaměřeny na ovlivnění pozitivní energetické bilance postižených a na docílení změny jejich životního stylu.

Ve světle uvedených terapeutických problémů jsou zdůrazněny dobré výsledky minimálně invazivní chirurgické léčby těžké obezity. Laparoskopická bandáž žaludku pomáhá restrikčním mechanismem dlouhodobě snížit energetický příjem, a tak bez vysokého rizika výrazně pomáhá v boji s obezitou. V rámci chirurgické léčby obezity je poukázáno na nezbytnost multioborové spolupráce a současně na potřebu koncentrace operační léčby obezity na regionální specializovaná centra bariatrické chirurgie a obezitologická centra.

Klíčová slova:
obezita – obezitologické centrum – chirurgická léčba obezity – laparoskopická bandáž žaludku – centrum bariatrické chirurgie.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#