#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Současné možnosti diagnostiky a léčby tracheální stenózy


Authors: M. Šteffl 1;  V. Válek 2
Authors‘ workplace: ORL odd. FN Brno Bohunice, primář MUDr. A. Trnka 1;  Radiodiagnostická klinika FN Brno Bohunice, přednosta prof. MUDr. Vl. Válek, CSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(8): 441-444
Category: Of different specialties

Overview

Východisko.
Benigní stenóza průdušnice je závažné onemocnění, se kterým se setkáváme stále častěji, mimo jiné je to v závislosti na rozvoji intenzivní medicíny. Jde především o stenózy po dlouhodobé tracheální intubaci a stenózy spojené s tracheostomií. Další nejčastější skupinou onemocnění jsou nádory průdušnice, které mohou být primární nebo sekundární, či maligní a benigní, celkově jsou poměrně vzácné a jejich incidence se výrazně nemění.

Metody a výsledky.
Autoři shrnují své zkušenosti s léčbou tracheálního zúžení a uvádějí přehled vyšetřovacích a léčebných možností tohoto onemocnění. Na souboru 98 pacientů léčených na ORL oddělení FN Brno Bohunice v období od začátku roku 1993 do konce roku 2004 prezentují příčiny zúžení, způsob jeho léčby a terapeutické výsledky. Ojedinělý je soubor 27 pacientů se zavedeným Palmaz stentem s maximem zavedení 102 měsíců u 4 pacientů bez zásadních komplikací. Kromě této léčby uvádějí zkušenosti s resekcí průdušnice s anastomózou „end to end“, laserovou technikou a rozšiřováním průdušnicového zúžení balonkovými dilatačními katétry.

Závěry.
Za metodu volby při léčbě benigní stenózy je považována jednoznačně resekce průdušnice s anastomózou „end to end“. V případech, kdy existuje trvalá, nebo dlouhodobá kontraindikace otevřené chirurgie, je možné použít některé z paliativních metod, jako je zavedení stentu, laser-asistovaná excize a balonková dilatace.

Klíčová slova:
tracheální stenóza – tracheální stent – tracheální resekce – laser – dilatace.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#