#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Znepokojivě nízká úspěšnost kontroly hypertenze u diabetiků v české populaci


Authors: M. Bobák 1;  P. Vojtíšek 2;  H. Pikhart 1;  A. Křížová 2;  N. Čapková 3;  R. Kubínová 3
Authors‘ workplace: International Centre for Health and Society, Department of Epidemiology and Public Health, University College London, Velká Británie 1;  Kardiologické oddělení interní kliniky, Krajská nemocnice, Pardubice 2;  Centrum hygieny životního prostředí, Státní zdravotní ústav, Praha 3
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(5): 297-301
Category: General Medicine

Overview

Cíle:
Společný výskyt hypertenze a diabetu je spojen s výrazně zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Kontrola hypertenze u diabetiků tedy významně zlepšuje jejich prognózu. V tomto sdělení jsme se zaměřili na ukazatele prevalence, znalosti, léčby a kontroly hypertenze u diabetiků v České populaci.

Metodika:
Náhodný vzorek 6380 osob ve věkové skupině 45–69 let byl vyšetřen v průřezovém šetření v sedmi českých městech. Účastníci studie vyplnili dotazník a podstoupili krátké vyšetření, které zahrnovalo i měření krevního tlaku. Přítomnost diabetu diagnostikovaného lékařem byla zjišťována dotazníkem. Hypertenze byla definována jako systolický tlak ≥140 mm Hg a/nebo diastolický tlak ≥90 mm Hg a/nebo užívání antihypertenzních léků. Jako cílové byly použity jak hodnoty kontroly krevního tlaku <140/90 mm Hg (doporučené pro obecnou populaci), tak <130/80 mm Hg (doporučené pro diabetiky).

Výsledky:
Ve vyšetřeném souboru bylo 731 diabetiků a 5649 nediabetiků (prevalence diabetu 12 %). U diabetiků byla prevalence hypertenze 85 % (oproti 64 % u nediabetiků), 96 % mělo krevní tlak ≥130/80 mm Hg. Mezi diabetiky s hypertenzí o své hypertenzi vědělo 81 %, léčilo se 73 % a hodnot <140/90 mm Hg bylo dosaženo u 20 %. Mezi diabetiky s krevním tlakem ≥130/80 mm Hg či antihypertenzní léčbou bylo cílové hodnoty <130/80 mm Hg dosaženo u 7 % (a u 10 % léčených osob). Léčba a kontrola hypertenze byly častější u žen než u mužů. Výsledky se výrazně nelišily mezi diabetiky užívajícími a neužívajícími inzulin.

Závěr:
Úspěšnost kontroly hypertenze u diabetiků je v české populaci znepokojivě nízká, a to i přes poměrně vysokou znalost hypertenze. Ke zlepšení situace bude nutno uvést do praxe existující doporučení, zvláště znalost cílových hodnot a důraznou léčbu efektivními farmaky a jejich kombinacemi.

Klíčová slova:
hypertenze – diabetes – kontrola – Česká republika.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#