#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčebný protokol invazivního meningokokového onemocnění (IMO)


Authors: E. Kasal;  L. Rožnovský;  P. Křížová;  O. Džupová;  V. Dostál;  V. Štruncová;  I. Chytra;  D. Barnetová;  T. Habanec;  S. Plíšek;  P. Chalupa
Authors‘ workplace: Hlavní řešitel doc. MUDr. E. Kasal, CSc., přednosta ARK FN Plzeň ;  Řešitelská skupina grantu IGA MZ ČR NI-7109-3: Prognostické faktory invazivního meningokokového onemocnění a jejich vliv na strategii léčby (2002–2004)
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(4): 196-199
Category: Various Specialization

Overview

Léčebný protokol invazivního meningokokového onemocnění (IMO) je určen pro nemocniční léčbu na infekčních odděleních, dětských odděleních, JIP a lůžkových ARO. Léčení těžkých forem je vhodné provádět ve specializovaných centrech, v nichž je dostupný kompletní diagnostický a léčebný servis. Včasné zahájení léčby je zásadní podmínkou dosažení příznivého klinického výsledku. Oddalování zahájení léčebných postupů do doby přijetí na specializované oddělení je závažnou chybou.

Protokol vznikl v návaznosti na léčebný standard IMO pro přednemocniční neodkladnou péči publikovaný v roce 2002.

Léčebný protokol je uveden charakteristikou klinického obrazu a rozdělením IMO podle klinických forem. Následuje popis iniciální resuscitace dospělých i dětí. Podrobně jsou popsané způsoby diagnostiky, která probíhá paralelně s iniciální resuscitací. Při posouzení celkového stavu se hodnotí i příznaky, které svědčí pro závažný průběh onemocnění. Jejich přítomnost předurčuje nemocného k léčbě na JIP nebo ARO. Prioritou je antibiotická léčba, která musí být zahájena do 30 minut po vyslovení podezření na IMO. Následuje přehled monitorovaných parametrů s uvedením cílových hodnot hemodynamických parametrů. Kromě objemové léčby jsou uvedeny i možnosti farmakologické podpory oběhu, indikace umělé plicní ventilace, indikace kortikosteroidní léčby, možnosti léčby hemokoagulační poruchy, léčba nitrolebeční hypertenze a přehled doplňkové léčby.

Klíčová slova:
invazivní meningokokové onemocnění – IMO – léčebný protokol – nemocniční léčba.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#