#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Funkční radiochirurgie


Authors: R. Liščák;  D. Urgošík;  V. Vladyka;  J. Pilbauer
Authors‘ workplace: Oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce, Praha, primář MUDr. R. Liščák, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2001; (7): 376-379
Category:

Overview

V posledních 10 letech lze zaznamenat výrazné oživení zájmu o funkční radiochirurgii.Kumulativní počty pacientů s funkčním onemocněním léčených pomocí Leksellova gama noževzrostly ze 2 na 10 %. Tento nárůst připadá ze dvou třetin na neuralgii trojklaného nervu.Spektrum indikací funkční radiochirurgie je ale širší a objevují se nové možnosti jejíhouplatnění. Indikace pro funkční radiochirurgii mohou být rozděleny do pěti skupin: léčbabolesti, pohybových extrapyramidových poruch, epilepsie, psychochirurgie a oftalmologickéindikace. Protože je radiochirurgie ze své definice neinvazivní léčebnou metodou, nelze stimulačně verifikovat cíl stereotaktické operace. Proto se funkční radiochirurgie výrazně rozvíjív indikacích, kde je cíl operace jednoznačně definovaný zobrazením pomocí magnetické rezonance, což je léčba bolesti. Významné postavení získává radiochirurgie pomocí gama nožepostupně v léčbě neuralgie trigeminu, nedoceněna zůstává možnost radiochirurgické hypofyzektomie u bolestivých kostních metastáz. U pohybových poruch je radiochirurgická léčbadoplňkovou metodou, protože zde je stimulační verifikace operačního cíle nejvýznamnější.V psychochirurgii vyplývá úloha radiochirurgie z celkového postavení tohoto odvětví, které jev útlumu. V epileptochirurgii je radiochirurgie prozatím ve fázi klinického experimentu.V oftalmologii se prověřuje nová perspektivní indikace, kterou je jinými metodami nezvladatelný glaukom.

Klíčová slova:
bolest - epilepsie - glaukom - neuralgie trojklaného nervu - Parkinsonova nemoc- psychochirurgie - radiochirurgie - tremor.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#