#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moviprep® – moderní příprava střeva před vyšetřením


Authors: M. Lukáš
Authors‘ workplace: Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty, ISCARE a 1. LF UK v Praze a Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky, 1. LF UK v Praze
Published in: Gastroent Hepatol 2012; 66(3): 238
Category: Drug Profile

Dokonalé vyčištění tlustého střeva před endoskopickými nebo radio­logickými zobrazovacími vyšetřeními je základním předpokladem, který ovlivňuje konečný výsledek diagnostického a terapeutického procesu nebo screeningového vyšetření. Bohužel 25 % nemocných, kteří podstoupí koloskopické vyšetření, má nedokonale vyčištěné tlusté střevo [1]. Jedním z důvodů, který se na nedokonalé přípravě střeva uplatňuje, je nízká adherence k doporučeným postupům přípravy a nedodržení očistného režimu, jež spočívá ve vypití velkého objemu projímadla s nízkou palatabilitou. Proto jsou hledány nové přípravky a očistné režimy, které by pacienty co nejméně zatěžovaly při zachování vysoké efektivity. Jedním z nových a recentně zavedených přípravků na český trh je Moviprep.

Charakteristika: Jedná se o kombinované laxativum obsahující poly­etylenglykol (makrogol 3350), síran sodný a vysoké dávky kyseliny askorbové. Všechny uvedené složky působí v lumen střeva jako silné osmotické projímadlo. Navíc makrogol zvyšuje objem střevního obsahu, a indukuje tak sekundární hyperperistaltiku. Nutný zvýšený příjmem tekutin má další aditivní laxativní působení.

Farmakokinetické vlastnosti: Makrogol 3350 se prakticky v trávicím ústrojí nevstřebává. Kyselina askorbová se vstřebává výhradně z tenkého střeva, mezi velikostí podané dávky a jejím percentuálním vstřebáváním je nepřímá úměra. Čím větší množství kyseliny je podáno, tím menší množství látky je vstřebáno a ve vysoké koncentraci se dostává do tlustého střeva. V tlustém střevě působí kyselina askorbová jako osmotické projímadlo.

Lékové interakce: Silný laxativní účinek Moviprepu může ohrozit absorpci současně podávaných perorálních léků. Proto je striktně doporučeno, aby perorální léky byly podávány nejméně jednu hodinu před aplikací projímadla.

Doporučená příprava: Jeden litr projímadla vznikne rozpuštěním jednoho sáčku A (Macrogolum 3350 100 g; Natrii sulfas 7,5 g; Natrii chloridum 2,691 g; Kalii chloridum 1,015 g) a jednoho sáčku B (Acidum ascorbicum 4,7 g; Natrii ascorbas 5,9 g). Celková doporučená dávka jsou dva litry projímadla, přičemž vhodná je rozdělaná příprava: jeden litr večer před vyšetřením a druhý litr ráno nejpozději 2 hod před vyšetřením.

Klinické zkušenosti: Efektivita Moviprepu byla testována v několika kontrolovaných klinických zkouškách. Příprava střeva byla hodnocena podle endoskopických kritérií a byla srovnatelná s očistou střeva dosaženou přípravou 4 litry polyetylenglykolu. Výhodou Moviprepu však byla lepší palatabilita a tolerance pacienty [2]. Podobně příznivé výsledky prezentovali Bitoun et al, který srovnával účinnost a snášenlivost Moviprepu s fosfátovými solemi a Worthington s picosulfátem sodným a magnesium citratem [3,4] .

Nežádoucí účinky: Výjimečně se mohou v průběhu objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, abdominální distenze a nadýmání. Přípravek nebyl testován na dětské populaci, proto je možné užít léčivo pouze pro pacienty starší 18 let. Zvýšená opatrnost je nutná při použití v těhotenství a v laktaci.

Kontraindikace: Náhlá příhoda břišní (ileus, toxické megakolon, perforace střeva), pokročilé městnavé srdeční selhání (NYHA III–IV), nekontrolovaná arteriální hypertenze, významná renální insuficience a dehydratace.

prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

milan.lukas@email.cz


Sources

1. Vepřeková G, Suchánek Š, Martínek J. Příprava střeva ke kolonoskopii. Gastroent Hepatol 2012; 66(1): 57–62.

2. Ell Ch, Fisbach W, Bronisch HJ et al. Randomized trial of low-volume PEG solution versus standard PEG+electrolytes for bowel clearing before colonoscopy. Am J Gastro­enterol 2008; 103(4): 883–893.

3. Bitoun A, Ponchon T, Barthet M et al. Results of a prospective randomised multicentre controlled trial comparing a new 2-L ascorbic acid plus polyethylene glycol and electrolyte solution vs. sodium phosphate solution in patients undergoing elective colonoscopy. Aliment Pharmacol Ther 2006; 24(11–12): 1631–1642.

4. Worthington J, Thyssen M, Chapman G et al. A randomised controlled trial of a new 2 litre polyethylene glycol solution versus sodium picosulphate + magnesium citrate solution for bowel clearing prior to colonoscopy. Curr Med Res Opin 2007; 24(2): 481–488.

Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery

Article was published in

Gastroenterology and Hepatology

Issue 3

2012 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#