#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sporicidal Agents Highly Effective in Inactivating Bacillus anthracis Spores


Authors: J. Severa 1;  Vl. Klaban 1;  T. Černý 2;  I. Bernadiová 2;  J. Cabal 3
Authors‘ workplace: Decomkov Praha, s. r. o. 1;  Státní veterinární ústav Praha 2;  Univerzita obrany, Fakulta vojenského zdravotnictví, katedra toxikologie Hradec Králové 3
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 59, 2010, č. 4, s. 205-208

Overview

By the dilution-neutralization test – a quantitative suspension test without organic load – the biocidal products Hvězda and PTSPCH-J have been shown highly effective in inactivating Bacillus anthracis spores.

Key words:
anthrax – spores – Bacillus anthracis – inactivation.


Sources

1. Armon, R., Weltch-Cohen, G., Bettane, P. Disinfection of Bacillus spp. spores in drinking water by TiO2 photocatalysis as a model for Bacillus anthracis. Supply, 2004, 4, 2, p. 7–14.

2. Cléry-Barraud, C., Gaubert, A., Masson, P., Vidal, D. Combined Effects of High Hydrostatic Pressure and Temperature for Inactivation of Bacillus anthracis Spores. Appl. Environ. Microbiol., 2004, 70, 1, p. 635–637.

3. Blatchley, E. R., Meeusen, A., Aronson, A. I., Brewster, L. Inactivation of Bacillus Spores by Ultraviolet or Gamma Radiation. Environ. Eng., 2005, 131, 9, p. 1245–1252.

4. Česká technická norma ČSN EN 13704 Chemické dezinfekční přípravky – Kvantitativní zkouška s použitím suspenze ke stanovení sporicidního účinku chemických dezinfekčních přípravků používaných pro potraviny, průmysl, domácnosti a veřejné prostory – Zkušební metoda a požadavky (fáze 2/stupeň 1). Český normalizační institut, 2002, 34 s.

5. Hilgren, J., Swanson, K. M. J., Diez-Gonzalez, F., Cords, B. Inactivation of Bacillus anthracis Spores by Liquid Biocides in the Presence of Food Residue. Appl. Environ. Microbiol., 2007, 73, 20, p. 6370–6377.

6. Inglesby, T. V., O Toole, T., Henderson, D. A.,Bartlet, J. G. et al. Antrax as a Biological Weapons. Updated Recomendations for Management. JAMA, 2002, 287, 17, p. 2236–2252.

7. Pohanka, M., Skládal, P. Bacillus anthracis, Francisella tularensis and Yersinia pestis the Most Important Bacterial Warfare Agents – review. Folia Microbiol., 2009, 54, 4, p. 263–272.

8. Rogers, J. V., Choi, Y. W., Richter, W. R., Rudnicki, D. C. et al. Formaldehyde gas nactivation of Bacillus anthracis, Bacillus subtilis, and Geobacillus stearothermophilus spores on indoor surface materials. J. Appl. Microbiol., 2008, 74, 4, p. 1104–1112.

9. Rose, L. J., Rice, E. W., Jensen, B., Murga, R. et al. Chlorine Inactivation of Bacterial Bioterrorism Agents. J. Appl. Microbiol., 2005, 71, 1, p. 566–568.

10. Severa, J., Cabal, J., Hartmanová, M. Pěny jako nosiče látek s dezinfekčním účinkem. Epidemiol. Mikrobiol. Imunol., 2005, 54, p. 161–165.

11. Wallenfels, J., Bencko, V. Bioterorismus, od antraxu až po prostředky hromadného ničení. Prakt. Lék., 2002, 82, 9, s. 516–521.

12. Xu, Sa., Labuza, T., Diez-Gonzales, F. Inactivation Kinetics of Avirulent Bacillus anthracis Spores in Milk with a Combination of Heat and Hydrogen Peroxide. J. Food Protect, 2008, 71, 2, p. 333–338.

Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#