#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinicko-patologická diagnostika nenádorových onemocnění kůže


Published in: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 3, p. 87
Category: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí přátelé,

 

V následujícím čísle časopisu Česko-slovenská patologie se zaměříme na problematiku nenádorových onemocnění kůže. Dermatopatologie je specializovaným odvětvím patologie vyznačujícím se unikátní syntézou klinické dermatologie a histopatologie. Na nás patology tak klade nemalé nároky nejen s ohledem na nepřeberné množství diagnostických jednotek a jejich variant, ale i z důvodu nezbytné znalosti klinických souvislostí a příslušných makroskopických nálezů. Většina z nás tak nenádorové kožní biopsie považuje za diagnostickou výzvu a nepříliš vítaný příspěvek do spektra každodenních biopsií. Nicméně, umět adekvátně rozpoznat základní dermatopatologické obrazy je pro následující terapeutický management pacientů zásadní a v případech některých akutních život ohrožujících stavů jako je toxická epidermální nekrolýza je pak zcela nezbytné.

V tomto čísle časopisu se můžete těšit na tři doškolovací články, které vznikly v úzké spolupráci s klinickými kolegy a špičkovými odborníky z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN a z Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie LF Masarykovy univerzity a FN Brno. Za nás patology se na vzniku čísla významnou měrou podílela paní docentka Sticová z Pracoviště klinické a transplantační patologie IKEM a Ústavu patologie 3. LF UK a FNKV, která doškolovací část odborně zastřešila a autorsky se podílela na všech třech odborných sděleních. Nosným příspěvkem tohoto čísla je pojednání o klinických a histopatologických aspektech nejčastějších neinfekčních zánětlivých kožních onemocnění z pera doktora Důry. Autoři v tomto článku podávají přehlednou formou informace o klinické symptomatologii, makroskopickém obrazu i histopatologii nejčastějších kožních chorob, se kterými se patolog může ve své praxi setkat. Článek je psaný přehlednou systematickou formou, rozčleňující jednotlivá onemocnění do základních morfologických vzorců s příslušnou diferenciální diagnostikou. Příspěvek je unikátní svojí

 

bohatou obrazovou dokumentací, názorně ilustrující jednotlivé morfologické vzorce i konkrétní diagnostické jednotky. Druhý příspěvek pochází od stejného autora a pojednává o úskalích v diagnostice kožních onemocnění. Toto ryze prakticky zaměřené sdělení komentuje různá úskalí v diagnostice kožních chorob, zdůrazňuje techniku a význam správně odebrané a zpracované kožní biopsie a diskutuje nejčastější náhodné nálezy a artefakty, které mohou patologa svést na diagnostické scestí. Doškolovací část čísla pak uzavírá příspěvek na téma Stevens-Johnsonova syndromu a toxické epidermální nekrolýzy. Tato vzácná, ale závažná a rychle progredující onemocnění představují klinickou urgenci a jejich správné rozpoznání patologem je tak pro pacienta zásadní.

Přejeme vám příjemné a inspirativní čtení.

Ondřej Fabián



Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#