#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Horečka v dětském věku Citové pozadí febrilního stavu a terapeutické snahy rodičů


Authors: Á. Kerekes
Authors‘ workplace: Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta, Hradec Králové děkan LF HK prof. MUDr. V. Palička, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (11): 610-618.
Category: Original Papers

Overview

Účel studie:
Horečka je jedním z nejčastějších příznaků provázejících infekční i neinfekční nemoci v dětství. Je také zdrojem významných obav rodičů z možných následků horečky samotné a jejich přehnaných terapeutických snah, což může způsobit závažné následky. Současná studie měla za cíl načrtnout, které názory a obavy v souvislosti s febrilním stavem jsou v našich podmínkách nejvíce vyjádřené. Dalšími prioritami byla zjištění o preferenci rodičů při výběru konkrétního léčiva a správnosti postupu při jeho použití.

Metodika:
Dotazníkové populační šetření oslovilo rodiče dětí předškolního i školního věku. Otázky byly zaměřeny na osovou dvojici studie: strach z horečky a domácí antipyretická terapie. Dotazy ve vztahu k strachu měly zmapovat emotivní vztah rodičů k horečce tím, že se jim nabízí možnost vyjádřit jejich subjektivní názory. Otázky na postup při antipyretické terapii jsou sformulovány tak, aby zjištěné údaje byly co nejvíce věrohodné a objektivní.

Výsledky:
Fobie z horečky se potvrzuje z více směrů i v našich podmínkách. Dávkování antipyretik ve fázi domácí léčby je značně nejednotné, byla zjištěna široká škála dávek a poměrně četné případy především chronického předávkování.

Závěr:
Výběr vhodných lékových forem je prvořadý – s ohledem na snadné a srozumitelné principy použití (hledisko rodiče), žádaný efekt a správné dávkování (hledisko lékaře). Při sjednocení postupu v antipyretické terapii, v psychologickém vedení a osvětě rodičů nemocných dětí mají klíčové postavení praktičtí lékaři pro děti a dorost.

Klíčová slova:
fobie z horečky, febrilní křeče, nesteroidní protizánětlivé léky, paracetamol, N-acetylcystein, ibuprofen, studený zábal


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#