#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sledování dětí s unilaterální multicystickou dysplazií ledviny


Authors: H. Flögelová 1;  O. Šmakal 2;  P. Geier 1;  K. Michálková 3;  P. Koranda 4;  R. Juřenčák 1
Authors‘ workplace: Dětská klinika FN a LF UP, Olomouc přednosta prof. MUDr. V. Mihál, CSc. 1;  Urologická klinika FN a LF UP, Olomouc přednosta doc. MUDr. F. Záťura 2;  Radiologická klinika FN a LF UP, Olomouc přednosta doc. MUDr. M. Heřman, PhD. 3;  Klinika nukleární medicíny FN a LF UP, Olomouc přednosta doc. MUDr. M. Mysliveček, PhD. 4
Published in: Čes-slov Pediat 2006; 61 (3): 116-122.
Category: Original Papers

Overview

Úvod:
V posledních letech se změnil přístup k vyšetřování a terapii dětí s multicystickou dysplazií ledviny. Naším cílem bylo posoudit na základě analýzy vlastního souboru, zda je konzervativní postup bezpečný.

Metody:
Byla provedena retrospektivní analýza souboru 46 dětí hospitalizovaných na naši klinice v letech 1995 až 2003 pro multicystickou dysplazii ledviny. Diagnóza multicystické dysplazie byla stanovena ultrazvukem. U všech dětí byla potvrzena afunkce ledviny (scintigraficky nebo vylučovací urografií). U 42 dětí (91 %) byla provedena mikční cystografie. U všech pacientů byly sledovány ultrazvukové nálezy, výskyt infekcí močových cest, krevní tlak a hodnota sérového kreatininu.

Výsledky:
Anomálie kontralaterální ledviny byly zjištěny u 20 dětí (43 %), a to vezikoureterální reflux st. I–IV u 13 dětí (28 %), obstrukce v pelviureterální junkci u 3 dětí (6,5 %) a primární obstrukční megaureter u 4 dětí (8,5 %). Nefrektomie pro multicystickou dysplazii ledviny byla do roku 1999 provedena u 17 z 26 dětí (65,4 % dětí z této části souboru), po roce 2000 u 5 z 20 dětí (25 % dětí z této části souboru). V celém souboru podstoupilo nefrektomii 22 ze 46 dětí (47,8 %). Mezi konzervativně léčenými pacienty došlo k úplné involuci multicystické ledviny (podle ultrazvukového nálezu) u 33% dětí, u ostatních konzervativně léčených dětí byla sledována částečná involuce multicystické ledviny. Infekce močových cest se vyskytly pouze u dětí s vezikoureterálním refluxem, a to u 5 dětí (10,9 %). Hypertenze byla zaznamenána u 3 dětí (6,5 %). Zvýšená hladina sérového kreatininu byla přítomna u 1 kojence (2,2 %) s hydronefrózou kontralaterální ledviny.

Závěr:
Pro diagnózu multicystické dysplazie ledviny je podstatné ultrazvukové vyšetření. Statická scintigrafie prokáže afunkci multicystické ledviny a zhodnotí stav parenchymu kontralaterální ledviny. Vzhledem k častému výskytu vezikoureterálního refluxu do kontralaterální ledviny je vhodné provedení mikční cystografie. Krevní tlak je třeba dlouhodobě sledovat u dětí konzervativně léčených i operovaných. Konzervativní postup je bezpečný, nefrektomie by měla být indikována individuálně na základě klinických potíží a nepříznivého ultrazvukového nálezu (suspekce na malignizaci tkáně nebo narůstající cystické změny).

Klíčová slova:
cystografie, multicystická dysplazie ledviny, nefrektomie, scintigrafie


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#