#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novorozenecký diabetes mellitus způsobený aktivační mutací genu kódujícího Kir6.2 podjednotku kaliového kanálu: Musí být inzulinová dependence opravdu celoživotní?


Authors: Z. Šumník 1;  Š. Průhová 2;  S. Koloušková 1;  O. Cinek 1;  J. Lebl 2;  J. Vavřinec 1;  A. T. Hattersley 3
Authors‘ workplace: Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha přednosta prof. MUDr. J. Vavřinec, CSc. 1;  Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha přednosta prof. MUDr. J. Lebl, CSc. 2;  Institute of Biomedical and Clinical Science, Peninsula Medical School, Exeter, Velká Británie 3
Published in: Čes-slov Pediat 2005; 60 (6): 332-337.
Category: Original Papers

Overview

Úvod:
Permanentní novorozenecký diabetes mellitus (PNDM) je vzácné onemocnění heterogenní etiologie. Aktivační mutace genu KCNJ11 kódujícího Kir6.2 podjednotku ATP-senzitivního kaliového kanálu (KATP) byla v roce 2004 publikována jako nejčastější příčina PNDM, přičemž u části těchto pacientů byla popsána příznivá reakce na terapii deriváty sulfonylurey.

Pacienti:
Autoři prezentují tři děti s PNDM způsobeným různými mutacemi genu KCNJ11 (R201H, V59G a Q52R). První pacient je charakterizován normálním psychomotorickým vývojem a nevykazuje žádné fenotypické odchylky. Ostatní dva mají kromě inzulin dependentního PNDM též výrazné neurologické symptomy – výraznou psychomotorickou retardaci, hypotonii a epilepsii, která není důsledkem diabetu ani jeho terapie. Nápadná je stigmatizace těchto pacientů, charakteristická jsou rybí ústa, oboustranná ptóza a kontraktury na končetinách. Pacient s nejvíce vyjádřenými neurologickými příznaky (mutace Q52R) zemřel ve věku 1,2 roku. U ostatních dvou byla zahájena terapie deriváty sulfonylurey. Zatímco u chlapce s PNDM a neurologickou symptomatologií nesoucího mutaci V59G autoři nepozorují po 1 roce léčby žádnou změnu v dávce inzulinu ani ve vývoji motoriky, pacient s mutací R201H zareagoval velmi příznivě a terapie inzulinem u něj byla ukončena.

Závěr:
Molekulárně-genetická diagnostika mutací genu KCNJ11 umožňuje diferencovat skupinu dětí s PNDM, z nichž některé mohou být převedeny na perorální terapii. U dětí s tímto typem mutací a neurologickými symptomy se nejpravděpodobněji jedná o funkčně závažnější mutaci genu KCNJ11.

Klíčová slova:
permanentní novorozenecký diabetes mellitus, Kir6.2, sulfonylurea


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents

Article was published in

Czech-Slovak Pediatrics

Issue 6

2005 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#