#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání epidemiologicko-klinických projevů a chronické gastritidy způsobené infekcí H. pylori v dětském věku ve dvou geograficky odlišných populacích (Česká republika, Francie)


Authors: J. Sýkora;  J. Varvařovská;  J. Kuntscherová;  F. Stožický;  Martin De Lassalle E.;  F. Gottrand;  P. Vincent
Authors‘ workplace: Dětská klinika Fakultní nemocnice a LF UK, Plzeň, přednosta doc. MUDr. F. Stožický, DrSc. ~Service d'Anatomie et de Cytologie Pathologuique, Faculte de Médecine, Lille, Francie Unité de Gastro-entérologie, Hépatologie et Nutrition, Clinique de Pédiatrie,
Published in: Čes-slov Pediat 2002; (2): 47-52.
Category:

Overview

H. pylori se vyskytuje na celém světě a k infekci dochází většinou v dětském věku. Dlouhodobé důsledky časné infekce v dětském věku nejsou dosud přesně známy. Infekce H. pylori může mít různé patogenetické mechanismy v různých geograficky odlišných populacích. V dětské populaci zatím takové komparativní studie nejsou k dispozici. Cilem práce bylo zhodnotit epidemiologicko-klinické projevy, endoskopické a histologické změny žaludeční sliznice u dětí infikovaných H. pylori ve dvou geograficky odlišných populacích Francie (oblast Lille) a České republiky (oblast Plzně).Soubor a metodika: Soubor tvořilo 15 dětí francouzské skupiny a 30 dětí české skupiny infikovaných H. pylori ve věku 10 -161et, které se podrobily horní endoskopii trávicího traktu pro gastrointestinální symptomy v průběhu 2 roků. U všech dětí byl použit strukturovaný dotazník (EPI info software) pro hodnocení epidemiologicko-klinických projevů, endoskopické změny byly popisovány podle OMED klasifikace, histologické vyšetření žaludeční sliznice bylo odečítané dvěma patology dvojitě slepým způsobem podle 5ydney systému.Výsledky: U dětí obou skupin nebyl nalezen rozdil v socioekonomických podmínkách. Nebyl rozdíl v klinických projevech (bolesti břicha, zvracení). Významný rozdíl byl v celkových projevech v české skupině ve srovnání s francouzskou skupinou (subfebrilie, kolapsy, unavitelnost) (p < 0,0001). Nebyly zjištěny žádné rozdily v makroskopickém obraze žaludeční sliznice při chronické gastritidě, nebyl žádný rozdíl v nodulárních změnách v antrální sliznici (ve francouzské skupině 60 %, v české skupině 53,3 %). Statisticky významný rozdil nebyl mezi pacienty v denzitě kolonizace žaludeční sliznice H. pylori, infiltraci polymorfonukleáry, v přítomnosti erozí, atrofie nebo intestinální metaplazie. Významný rozdíl byl nalezen mezi oběma skupinami v tíži zánětlivých změn v antrální žaludeční sliznici u české skupiny dětí infikovaných H. pylori v porovnání s francouzskou skupinou. Signifikantní rozdíly byly v infiltraci sliznice mononukleáry (p < 0,001), v přítomnosti lymfoidních folikulů (p < 0,02) a v převaze difuzního zánětlivého infiltrátu (p < 0,05). Shoda v hodnocení zánětlivých histologických změn žaludeční sliznice byla mezi oběma patology asi 90%.Závěr: V české skupině dětí infikovaných H. pylori ve srovnání s francouzskou skupinou jsou progresivní zánětlivé změny v žaludeční sliznici. Výsledky autorů ukazují, že ve srovnatelných životních podmínkách existují významně rozdílné histologické změny v žaludeční sliznici u dětí infikovaných H. pylori ve dvou geograficky rozdilných populacích, které mohou hrát zásadní roli v dlouhodobých důsledcích H. pylori infekce.

Klíčová slova:
Helicobacter pylori, dětský věk, chronická gastritida, geografické rozdíly

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#