#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zmeny leptínu u chronicky chorých detí


Authors: M. Salzerová 1;  Ľ. Podracká 1;  T. Baltesová 1;  A. Feketeová 1;  H. Hrbková 2;  M. Jarčušková 1;  M. Hricová 1
Authors‘ workplace: Klinika detí a dorastu LF UPJŠ a FNsP, Košice, 1 prednostka prof. MUDr. Ľ. Podracká, CSc. Združená tkanivová banka LF UPJŠ a FNsP, Košice, 2 prednosta MVDR. J. Rosocha, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 2002; (11): 619-623.
Category:

Overview

Leptín je proteínový hormón tvoriaci sa prevažne v adipocytoch, ktorý sa z organizmu vylučuje obličkami.Hypoleptinémia je spojená so znížením percenta telesného tuku a pozoruje sa pri malnutrícii a vytrvalostnomšporte. Hyperleptinémia je prítomná u pacientov s chronickou renálnou insuficienciou a u obéznych jedincov.Autori vyšetrili v súbore 80 detí (pacienti s chronickou renálnou insuficienciou, malnutríciou, obezitou a kontrolnáskupina zdravých detí) sérové koncentrácie leptínu a porovnali ich s nutričnými a antropometrickými parametrami(BMI, SD BMI, albumín, prealbumín, transferín). Signifikantne vyšší leptín zistili u obéznych detí (p < 0,001)a u detí s chronickou renálnou insuficienciou (CHRI) v porovnaní so zdravými deťmi (p < 0,01).U zdravých dievčatbol leptín vyšší ako u zdravých chlapcov (p < 0,01). Chorí s CHRI mali vyššie hodnoty leptínu ako deti potransplantácii obličiek (p < 0,05). V skupine detí s CHRI leptín koreloval s kreatinémiou (r = 0,479, p < 0,01)a s antropometrickými ukazovateľmi SD BMI (r = 0,693, p < 0,001), BMI (r = 0,653, p < 0,001) a prealbumínom(r = 0,385, p < 0,05). U zdravých detí leptín koreloval s SD BMI (r = 0,685, p < 0,01).Autori potvrdili vyššie hodnoty leptínu u chorých s chronickou renálnou insuficienciou a u obéznych. Súdia, žehyperleptinémia pri chronickom renálnom zlyhaní je spôsobená poruchou eliminácie leptínu obličkami.

Klíčová slova:
leptín, chronická renálna insuficiencia, obezita, detský vek

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#