#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontaktní přecitlivělost na vybrané pomocné látky dermatologických extern a kosmetických přípravků podle lokalizace ekzému


Authors: E. Dastychová;  M. Nečas;  K. Pěnčíková
Authors‘ workplace: I. dermatovenerologická klinika LF MU a FN U sv. Anny v Brně přednosta doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.
Published in: Čes-slov Derm, 80, 2005, No. 5, p. 270-275
Category: Clinical and laboratory Research

Overview

Byla sledována frekvence kontaktní přecitlivělosti na 28 vybraných pomocných látek dermatologických extern a kosmetických přípravků v souboru 900 pacientů – chronických ekzematiků (289 mužů, 611 žen, průměrný věk 43,6 roků) ve vztahu k lokalizaci ekzému. U pacientů s ekzémem obličeje a krku (n 350) byly nejvýznamnějšími kontaktními alergeny alcoholes adipis lanae (4,3 %), bronopol (3,7 %), dibromodicyanobutan/ fenoxyetanol (2,9 %), imidazolidinylurea (2,9 %), chlorhexidindiglukonát (2,3 %), diazolidinylurea (2,3 %) a Kathon CG (2 %).

Při lokalizaci ekzému na rukou a předloktí (n 504) byl nejvýznamnější formaldehyd (3,8 %), dále alcoholes adipis lanae (3 %), dibromodicyanobutan/fenoxyetanol (2,8 %), bronopol, chloracetamid a Kathon CG (2,4 %) a diazolidinylurea (2,2 %).

Při lokalizaci ekzému na nohou a bércích (n 188) byla zjištěna senzibilizace na alcoholes adipis lanae – 12,8 %, parabeny-mix (4,8 %), formaldehyd (2,7 %) a chloracetamid (2,1 %).

(Někteří pacienti měli postiženo ekzémem více lokalizací.)

V souboru žen s ekzémem obličeje bylo procentuální zastoupení alergických reakcí statisticky významně vyšší (p<0,05) oproti souboru mužů (Fischer exact test).

Klíčová slova:
kontaktní přecitlivělost – dermatologická externa – kosmetika – pomocné látky – konzervancia – antioxidanty


Labels
Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#