#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODNÍK


Published in: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 4, p. 143.
Category: Editorial

Vážené kolegyně a kolegové,

dostáváte právě do rukou závěrečné číslo letošního ročníku České revmatologie. Pokud si toto číslo časopisu prohlédnete blíže, zjistíte, že je letošní ročník „kulatý“. Česká revmatologie se dostala do nejlepších let, letos oslavila již 30. narozeniny. Dovolte mi proto mimo gratulace oslavenkyni i malé ohlédnutí zpět.

Časopis Česká revmatologie, který je vlajkovou lodí České revmatologické společnosti, vznikl v roce 1993, kdy se podobně jako revmatologická společnost odštěpil od Fysiatrického a reumatologického věstníku, který vycházel v letech 1966–1993. Vznik samostatného časopisu signalizoval definitivní oddělení oboru revmatologie od fyziatrie a balneologie. Současná revmatologie je oborem, který primárně vychází z vnitřního lékařství, ale dotýká se i řady dalších oborů, zejména imunologie. Revmatologie dnes využívá moderní terapeutické postupy, které u velké části nemocných nahradily paliativní způsoby léčby, jako je např. léčba fyzikální.

Zakladatelem a prvním šéfredaktorem časopisu Česká revmatologie byl prof. MUDr. Karel Trnavský, DrSc., v jeho práci poté pokračoval po řadu let prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc. V časopisu začaly vycházet přehledové články, originální práce, kazuistiky z oboru revmatologie a abstrakta revmatologických konferencí. V posledních letech byly v časopisu zveřejňovány také všechny zásadní dokumenty České revmatologické společnosti, jako jsou doporučené postupy a odborná stanoviska.

Časopis nejprve vydávalo nakladatelské středisko České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, od roku 2013 pak jeho vydávání převzalo nakladatelství Mladá fronta. Časopis dostal nový vzhled a kvalitní grafiku, a stal se tak kvalitním vzdělávacím periodikem.

Před dvěma lety časopis znovu změnil nakladatele a došel řady dalších změn. Má opět novou, modernější tvář, jeho obsah jsme rozšířili o další rubriky, jako je Galerie české revmatologie, která představuje významné osobnosti a zásadní okamžiky české revmatologie, nebo Edukace v revmatologii, v níž vycházejí edukační materiály pro zdravotní sestry, nelékařské zdravotnické profese nebo pacienty. Rozvoj oboru revmatologie je velmi dynamický, a proto je hlavním současným cílem časopisu přinášet čtenářům zejména nové doporučené postupy, praktické informace a aktuality z oboru.

Časopis nyní již druhým rokem dostávají všichni členové České revmatologické společnosti a podle omezené zpětné vazby, kterou mám, se časopis líbí a jeho obsah je hodnocen jako pro praxi přínosný. Nicméně širší zpětnou vazbu prozatím nemám, a jelikož časopis připravujeme právě pro vás, budu vám vděčná za vaše připomínky, podněty či návrhy směřující k dalšímu zkvalitnění časopisu.

Závěrem mi dovolte, abych poděkovala týmu, který pro vás časopis připravuje, a v krátkosti vám jej představila. Administraci redakce zajišťuje nadále paní Jana Schwarzová, dříve dlouholetá sekretářka České revmatologické společnosti, anglické souhrny a obsahy připravuje doc. MUDr. Michal Tomčík, Ph.D. Redakční úpravy textů a jejich přípravu pro tisk má na starosti Mgr. Helena Glezgová, pečlivá redaktorka se zkušenostmi z velkých nakladatelství. Grafická stránka časopisu včetně obálky je dílem pana Radka Koňaříka.

Přeji vám všem hodně štěstí, zdraví a pracovních úspěchů v novém roce a děkuji vám za vaši dosavadní přízeň.

Marta Olejárová

vedoucí redaktorka České revmatologie


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#