#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Marie Macků oslavila významné životní jubileum


Published in: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 4, p. 181.
Category:

Dětská revmatologie patří mezi pediatrické specializace relativně mladé, ale s nesmírně dynamickým rozvojem a průnikem do širokých oblastí pediatrie. Začátky jejího rozvoje v našich zemích jsou spjaty s několika osobnostmi, mezi něž patří i MUDr. Marie Macků, která se v těchto dnech dožívá významného životního jubilea.

Jsme velice rádi, že můžeme konstatovat podobnost s dětskou revmatologií, i ona vzdor jubileu je mladá, naplněna neutuchajícím elánem s typickou moravskou bodrostí.


Do budování našeho oboru vstupovala jako mladá dětská lékařka s širokým klinickým rozhledem získaným v brněnské pediatrické škole. Zápal, jaký získala pro péči o děti se závažným onemocněním, jehož léčba ještě v sedmdesátých letech 20. století byla s nevalnými výsledky, přesahoval Moravu a Slezsko. Za poznatky necestovala jen po našich zemích, ale získala neocenitelné zkušenosti i v zahraničí, zejména u „vévodkyně“ pediatrické revmatologie Barbary Ansell. Na mateřské klinice sestavila tým podle toho nejlepšího, co poznala, a díky přirozené autoritě a srozumitelné rétorice obor dětské revmatologie Dětské nemocnice v Brně patří již léta mezi nejlepší centra komplexní péče o děti s širokým spektrem revmatických nemocí.

Marie Macků není jen vynikající dětskou doktorkou, je především člověkem s obrovským darem schopnosti rozdávat sebe ve prospěch soudržnosti lidí s širokým spektrem povah i osudů. Příkladem je organizování setkávání dětských revmatologů v Mikulově, které iniciovala a k naší radosti i nadále organizuje. Na těchto setkáních si můžeme nejen sdělovat odborné znalosti a zkušenosti, ale u sklenky vína za poslechu cimbálovky i otevřít třinácté komnaty.

Milá paní doktorko Marie Macků, chceme Ti jménem všech, pro které jsi živým pokladem, zazpívat: „Živjó, živjo…“ a přát mnoho dalších jubileí.

Za české dětské revmatology

Jozef Hoza, Dana Němcová a Pavla Doležalová


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#