#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Stanislav Havelka, CSc.


Published in: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 4, p. 146-147.
Category: Gallery of Czech Rheumatology

V prosinci si připomínáme nedožitých 95. narozenin prof. MUDr. Stanislava Havelky, CSc.

Revmatolog profesor Havelka se nesmazatelně zapsal do dějin nejen české revmatologie, ale i pediatrie a osteologie.

Prof. Havelka se narodil 8. prosince1927 v Litoměřicích, medicínu studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a zde v roce 1951 i promoval. Po ukončení studia pracoval v Děčíně, v Hradci Králové a od roku 1959 ve Výzkumném ústavu chorob revmatických v Praze (dnešní Revmatologický ústav). Zde pracoval pod vedením zakladatele ústavu prof. Lenocha a stal se později i jedním z nejvýznamnějších žáků jeho revmatologické školy. Jeho první práce z oboru revmatologie pocházejí ze začátku šedesátých let 20. století.

Prof. Havelka byl zakladatelem české dětské revmatologie a v jejím čele byl přes 30 let. Dokázal tento obor vybudovat prakticky od nuly a rozvinout až do evropského formátu. Díky němu se Praha stala po dlouho dobu českým centrem pediatrické revmatologie.

Je třeba vzpomenout jeho bohatou pedagogickou činnost v desítkách kurzů, sympozií a setkání pediatrů a mezinárodně uznávaný výzkum epidemiologie a imunogenetiky juvenilní chronické (nyní idiopatické) artritidy. Nesmírně se zasloužil o organizaci proslulých mezinárodních symposií PIPERS (což byl prof. Havelkou vytvořený kryptogram pro Prague International PEdiatric Rheumatology Symposium). Prof. Trnavský ve své vzpomínce na prof. Havelku uvádí, že málokdo ví, že jedno ze sympozií PIPERS zahajovali pražští trubači intrádami, které zkomponoval pro tuto událost přímo prezident sympozia – profesor Havelka.

Prof. MUDr. Stanislav Havelka, CSc.
Image 1. Prof. MUDr. Stanislav Havelka, CSc.

Jedna z prvních publikací S. Havelky o juvenilní
chronické artritidě, publikovaná v Časopise lékařů českých
v roce 1964
Image 2. Jedna z prvních publikací S. Havelky o juvenilní chronické artritidě, publikovaná v Časopise lékařů českých v roce 1964

Revmatologie období růstu. Úspěšná monografie
z pera prof. Havelky a kolektivu, druhé vydání z roku 2004
Image 3. Revmatologie období růstu. Úspěšná monografie z pera prof. Havelky a kolektivu, druhé vydání z roku 2004

Je obdivuhodné, že kromě náročné práce v oblasti dětské revmatologie se prof. Havelka dokázal věnovat dalším příbuzným oborů, jako je osteoartrologie či osteologie. Stál u založení Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (SMOS) i u zrodu časopisu Osteologický bulletin. Prvním předsedou této společnosti a také šéfredaktorem časopisu nemohl být proto nikdo jiný než profesor Havelka.

Profesor Havelka byl autorem více než dvou set odborných publikací z oboru dětské revmatologie a osteologie. Jeho nejznámější publikací, na které se podílel jako hlavní autor, byla monografie Revmatologie období růstu, která vyšla poprvé v roce 1989 a pro velký úspěch bylo v roce 2004 vydáno její druhé, rozšířené a aktualizované vydání.

Prof. Havelka však nebyl jen lékař, vědec a pedagog širokého záběru, byl člověkem renesančním v původním smyslu slova. Věnoval se literatuře i hudbě, i když jeho dílo bylo známé spíše jeho přátelům a kolegům. Psal lyrickou a jemně ironizující poezii, kterou vydal v básnické sbírce Hlas v roce 1999; ještě méně se ví o jeho již zmíněných skladatelských aktivitách.

Na Standu Havelku vzpomínají jeho mladší spolupracovníci jako na veselého, dobře naladěného kolegu se šibalskýma očima a potutelným úsměvem a nesmírně citlivým a laskavým přístupem k dětským pacientům.

Prof. Havelka působil v oboru revmatologie a osteologie až do svého úmrtí ve věku nedožitých 77 let. Zemřel 4. října 2004.

Marta Olejárová


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#