#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Detekce antinukleozomálních protilátek metodou ELISA u pacientů s lupusem. Srovnávací analýza pomocí tří komerčních souprav


Authors: I. Půtová;  C. Dostál;  R. Bečvář
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav, Praha
Published in: Čes. Revmatol., 13, 2005, No. 1, p. 14-21.
Category: Original Papers

Overview

Cílem studie bylo zjistit prevalenci antinukleozomálních protilátek u pacientů se SLE (systémový lupus erythematodes), jiných autoimunitních onemocnění a u zdravých kontrol a určit optimální diagnostickou soupravu umožňující rutinní diagnostiku antinukleozomálních protilátek (anti-Ncs Ab). Dalším úkolem bylo porovnat přítomnost anti-Ncs Ab s výskytem anti-ds DNA protilátek a antihistonových protilátek.

Pacienti a metody.
Bylo vyšetřeno 128 pacientů, a to 52 pacientů se SLE, 14 s lupusovou nefritidou, 8 s neuropsychiatrickým lupusem (NPSLE), 39 s difuzní formou sklerodermie, 15 se Sjögrenovým syndromem (SS, primárním či sekundárním) a 51 zdravých kontrol srovnatelných distribucí k věku a pohlaví. K detekci antinukleozomálních protilátek byly použity komerční soupravy ELISA od 3 výrobců, a to Orgentec, BL Diagnostika a Euroimmun. U sledovaného souboru pacientů byly dále testovány anti-ds DNA protilátky a antihistonové protilátky.

Výsledky stanovení frekvence pozitivity anti-Ncs Ab u vyšetřovaného souboru byly u jednotlivých diagnostických souprav v pořadí Orgentec, BL Diagnostika a Euroimmun následující: v souboru SLE 99,3 %, 99,3 % a 72,3 %, u lupusové nefritidy 100 %, 100 % a 79 %, u neuropsychiatrického lupusu 100 %, 100 % a 62,5%, u sklerodermie 82,1 %, 82,1 % a 17,9 %, u Sjögrenova syndromu 14%, 14% a 7 % a u zdravých kontrol 8 %, 8 % a 6 %. U pacientů se SLE byla frekvence pozitivity anti-Ncs Ab, anti-dsDNA a antihistonových protilátek 72,3 %, 63 % a 54 % v porovnání s nemocnými se SCL a SS (17,9 %, 8 %, 5 % a 7 %, 7 % a 0 %). Pacienti s lupusovou nefritidou měli statisticky zvýšenou hladinu cirkulujících antinukleozomálních protilátek ve srovnání s kontrolami i ostatními vyšetřovanými skupinami.

Závěr.
Vzhledem k poměrně vysokému výskytu pozitivních výsledků (82,1 %, p<0,001) získanými soupravami výrobců Orgentec a BL- Diagnostika u skupiny pacientů se SCL se autoři studie rozhodli rutinně používat k detekci antinukleozomálních protilátek ELISA soupravu firmy Euroimmun (17,9 %, NS). Tyto hodnoty také odpovídaly výsledkům publikovaných zahraničních studií. Ve shodě s literárními údaji byla zaznamenána vysoká prevalence anti-Ncs Ab u pacientů se SLE (62,3-79 %) a srovnatelná prevalence anti-Ncs Ab u kontrolního souboru zdravých (6 %).

Klíčová slova:
SLE - systémový lupus erythematodes, SCL - sklerodermie, SS - Sjögrenův syndrom, anti-histonové protilátky, anti-ds DNA protilátky, antinukleozomální protilátky


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#