#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence ektopické gravidity po technikách in vitro fertilizace ve dvacetiletém klinickém materiálu Centra asistované reprodukce CAR 01 LF MU a FN Brno


Authors: B. Kuřecová;  R. Hudeček;  P. Ventruba;  I. Crha;  J. Žáková
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno, přednosta prof. MUDr. P. Ventruba, DrSc.
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(6): 389-392
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Zhodnotit výskyt mimoděložních a heterotopických těhotenství vzniklých po in vitro fertilizaci a embryotransferu a rozbor managementu jejich terapie v Centru asistované reprodukce CAR 01 LF MU a FN Brno ve dvacetiletém klinickém materiálu.

Typ studie:
Retrospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko–porodnická klinika LF MU a FN Brno.

Materiál a metodika:
Soubor 1487 těhotenství vzniklých po cyklech IVF/ET provedených v letech 1988 až 2006 v Centru asistované reprodukce CAR 01 Brno, u nichž byla sledována četnost výskytu extrauterinní a heterotopické gravidity. Rozbor terapeutických postupů řešení ektopické gravidity a vývoj gravidit heterotopických.

Výsledky:
Ve sledovaném období byl výskyt ektopické gravidity 84 z 1487 klinických gravidit (5,65 %). Heterotopická gravidita se vyskytla v sedmi případech (0,47 %). Jak v případě mimoděložního, tak v případě heterotopického těhotenství je výskyt častější než v běžné populaci. Ze sedmi heterotopických těhotenství 2 skončily porodem intrauterinně uloženého plodu. Ze sledovaných 84 mimoděložních těhotenství byla u 68 (88,10 %) postižená tuba odstraněna laparoskopickou salpingektomií, pouze u 9 (11,90 %) byl zvolen konzervativní postup se zachováním vejcovodu.

Závěr:
Zhodnocení výskytu ektopické a heterotopické gravidity po metodách asistované reprodukce v Centru asistované reprodukce CAR 01 Brno za období 1988 – 2006 ukazuje na vyšší prevalenci těchto komplikací u těhotenství vzniklých po IVF a ET v rámci léčby poruch plodnosti ve srovnání s incidencí ektopické a heterotopické gravidity u spontánních koncepcí.

Klíčová slova:
extrauterinní gravidita; heterotopická gravidita; in vitro fertilizace; embryotransfer; kryoembryotransfer


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#