#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transformační růstový faktor - beta 1 jako marker u pacientek s operabilním karcinomem prsu


Authors: J. Chod 1;  E. Závadová 2;  M. Halaška 1;  P. Strnad 1;  L. Rob 1;  T. Fučíková 2
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK, Praha, přednosta doc. MUDr. L. Rob, CSc. 1;  Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. I. Šterzl, CSc. 2
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(2): 112-115
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Stanovení plazmatických hladin TGF-beta u pacientek s operabilním karcinomem prsu. Byla zkoumána korelace nalezených hodnot s rozsahem onemocnění a ostatními prognostickými markery. Prospektivní studie.

Metodika:
V rámci studie bylo vyšetřeno 36 pacientek s operabilním karcinomem prsu splňujících vstupní kritéria studie. Ke stanovení plazmatických hladin TGF byly provedeny krevní odběry těsně před operací, v této době pacientky neměly žádnou další terapii. Celkem 27 zdravých kontrol odpovídajících věkem i pohlavím sloužilo jako kontroly pro stanovení koncentrace TGF. Studie byly schválena etickou komisí a pacientky podepsaly informovaný souhlas týkající se odběrů krve a prezentace výsledků. Získaná data byla statisticky zhodnocena pomocí Mannova-Whitneyova U-testu.

Výsledky:
Prokázali jsme zvýšenou hladinu TGF-beta 1 u pacientek s operabilním karcinomem prsu oproti zdravým kontrolám. Prokázali jsme navíc signifikantní rozdíl v hodnotách TGF mezi pacientkami s pozitivní a negativní sentinelovou uzlinou. Významné je, že v naší studii se jednalo převážně o pacientky v časném stadiu onemocnění.

Závěr:
TGF-beta je markerem, který koreluje s výskytem rizikových faktorů, zejména s pozitivitou lymfatických uzlin. TGF je tedy jedním z časných markerů, které mohou upozornit na vyšší riziko progrese a již před operací mohou pomoci určit rozsah onemocnění.

Klíčová slova:
karcinom prsu, rizikové faktory, regionální lymfatické uzliny, prognostické markery, TGF-beta


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2007 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#