#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení vývoje laparoskopicky asistované vaginální hysterektomie v ČR za posledních 10 let na základě dat z Národního registru komplikací gynekologické laparoskopie


Authors: Z. Novotný 1;  M. Králíčková 1;  V. Smitková 2
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň, vedoucí pracoviště doc. MUDr. Z. Rokyta, CSc. 1;  Správa informačního systému FN, Plzeň 2
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(2): 109-112
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Sledování provádění laparoskopicky asistované vaginální hysterektomie (LAVH) a ostatních gynekologických laparoskopických operací (počtu, indikací, komplikací atd.). Za 10 let činnosti registru bylo sledováno celkem 23 889 LAVH.

Typ studie:
Retrospektivní studie (Canadian Task Force classification II-3).

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologická pracoviště České republiky, provádějící laparoskopické operace.

Metodika:
Dva dotazníky byly každoročně rozeslány více než stovce pracovišť v ČR.

Výsledky:
V roce 2005 odpovědělo celkem 52 % pracovišť, které provedly 4062 LAVH. Mezi nejčastější indikace k LAVH v roce 2005 patřil uterus myomatosus (58 %), děložní krvácení (18 %) a adnexektomie (9 %). Celkové procento komplikací při LAVH bylo 6,9 % (n = 280), procento konverzí v laparotomii bylo 3,9 % (n = 161). Zvyšující se zkušenost s LAVH měla během posledních 10 let dva důsledky: signifikantní pokles v počtu komplikací (14,7 % v roce 1996 a 6,9 % v roce 2005) a též pokles průměrné operační doby (101 minut v roce 1996 a 82 minut v roce 2005).

Závěr:
Počet provedených LAVH v současné době převyšuje počet abdominálních hysterektomií. LAVH znamená významně menší diskomfort a kratší dobu hospitalizace pro pacientky.

Klíčová slova:
Národní registr komplikací, laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie (LAVH), laparoskopická hysterektomie (LH), totální laparoskopická hysterektomie (TLH), laparoskopická supravaginální hysterektomie (LSH), laparoskopicky asistovaná radikální hysterektomie (LAVRH)


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2007 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#