#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení psychofyzického rozpoložení po rodinném a tradičním porodu


Authors: W. Guzikowski 1,2;  K. Powolny 1;  H. Motakpochrzest 3
Authors‘ workplace: Gynecologic-Obstetrical and Newborns Hospital, Opole, Poland 1;  Public Higher Medical Professional School, Opole, Poland 2;  SP ZOZ Hospital Strzelce Opolskie, Poland 3
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(2): 98-103
Category: Original Article

Overview

Zkušenosti:
Soubor rizikových faktorů, které vedou k poruchám nálady a působí různý stupeň deprese matek po porodu, je rozsáhlý. Jedním z těchto faktorů je chybějící či malá podpora manželem a otcem dětí během gravidity a porodu.

Cíle:
Práce přináší původní a v literatuře dosud nepublikované hodnocení psychofyzické nálady matek během prvních dní po rodinném a tradičním porodu. Na základě dotazníku byl analyzován stupeň psychofyzické nálady matek, což vedlo k odpovědi na základní otázku: zlepšuje porod doma ve srovnání s tradičním porodem významně psychofyzickou náladu matek?

Materiál a metody:
Úroveň psychofyzické nálady matek byla hodnocena na základě dotazníkových diagramů, které byly připraveny po konzultaci s klinickým psychologem. Byla analyzováno 300 diagramů matek po porodu doma a 300 diagramů po tradičním porodu.

Výsledky:
Schopnost pohybu byla pozitivně hodnocena 81,3 % matek po porodu doma a 86 % matek po tradičním porodu. Při porodu mělo 90,7 % matek při tradičním porodu a 94 % matek při porodu doma normální vztahy se svými blízkými a „hovořily se svými dětmi“. Otázka „jsem spokojena se svou současnou situací“ byla zodpověděna kladně 81,3 % matek při porodu doma a 89,7 % matek při tradičním porodu. Sebedůvěra matek ohledně této jejich úlohy byla potvrzena u 66 % matek při porodu doma a 75 % při tradičním porodu. Odpovědi na otázky týkající se péče o dítě a vynikající nálady po porodu byly u obou skupin velmi podobné.

Závěry:
Větší podíl matek při tradičním porodu ve srovnání s porodem doma ukázal lepší psychofyzický stav v prvních dnech po porodu. Rozdíl není signifikantní, ale je znatelný. Rozdíl může být výsledkem většího poznáním sama sebe u matek při porodu doma a také důsledkem jejich silnějších pocitů. Matky této skupiny mohou mít větší očekávání vůči sobě i svým blízkým. Matky při tradičním porodu prokázaly větší jistotu, že se na sebe mohou spolehnout. Ve větší míře jsou schopny vzdorovat při konfrontaci představ vůči realitě. Ve skupině porodů doma měl největší vliv na snížení psychofyzické nálady po porodu nedostatek zkušeností s péčí o dítě (71 %), který byl u skupiny s tradičním porodem jen 23 %.

Klíčová slova:
tradiční porod, porod doma, psychofyzické rozpoložení


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2007 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#