#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biochemické aspekty těhotenské cholestatické hepatózy


Authors: T. Binder 1;  T. Zima 2;  L. Vítek 2
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta doc. MUDr. L. Rob, CSc. 1;  Ústav klinické biochemie l. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. T. Zima, DrSc. 2
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(2): 90-94
Category: Original Article

Overview

Pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha, Ústav klinické biochemie l. LF UK a VFN, Praha.

Typ studie:
Randomizovaná srovnávací prospektivní studie.

Cíl studie:
Posoudit biochemické ukazatele intahepatální cholestázy těhotných z hlediska jejich významu pro stanovení diagnózy, závažnosti a vývoje onemocnění se speciálním zřetelem na možné ohrožení plodu. Posoudit, zda vyšetření sérové koncentrace serotoninu může přispět k objektivizaci závažnosti kožního pruritu.

Metodika:
V rozmezí leden 1999 až červen 2005 byla u 269 z 29 890 těhotných na dvou pražských perinatologických centrech diagnostikována intrahepatální těhotenská cholestáza. U 78 z nich byly projevy onemocnění hodnoceny jako středně těžké nebo těžké a objevily se před ukončeným 36. gestačním týdnem. Tyto ženy se podrobily léčbě. Z biochemických ukazatelů jsme u těchto žen sledovali v týdenních intervalech dynamiku sérových hodnot AST, ALT, ALP, GMT a bilirubinu. Na počátku léčby a v době porodu jsme sledovali sérové koncentrace žlučových kyselin. Hodnoty žlučových kyselin jsme stanovovali i v séru pupečníkové krve bezprostředně po porodu. U 22 žen s ICP jsme stanovili sérové koncentrace serotoninu a izomery ALP, kontrolní soubor tvořilo 20 zdravých těhotných žen.

Výsledky:
Sérové hodnoty AST a ALT dosahovaly u těžkých případů až 50násobku normálu a žlučové kyseliny dosáhly hodnoty přes 100 μmol/l. Hodnoty bilirubinu, GMT a ALP byly ve srovnání s kontrolami statisticky významně zvýšené. Všechny biochemické ukazatele byly pozitivně ovlivněny léčbou UDCA, výjimku představovaly hodnoty ALP, které zůstaly vysoké až do porodu. Incidence těžkých případů nedosáhla ani 5 % ICP, středně těžké případy se objevily asi ve 25 %. Sérové hodnoty serotoninu se nelišily od koncentrace zdravých těhotných.

Závěry:
Pro přesné stanovení diagnózy a prognózu onemocnění ICP je s ohledem na plod nezbytné vyšetření sérových hodnot žlučových kyselin. Všechny biochemické parametry ICP jsou příznivě ovlivněny léčbou ursodeoxycholovou kyselinou. Výjimku představují hodnoty ALP. Serotonin a jeho sérové hodnoty nejsou vhodným markerem k objektivizaci závažnosti kožního pruritu.

Klíčová slova:
intrahepatická cholestáza těhotných, jaterní enzymy, žlučové kyseliny, serotonin, alkalická fosfatáza


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2007 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#