#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiovaskulární riziko a estrogeny


Authors: J. Franeková 1;  P. Koliba 2;  A. Jabor 3;  A. Pohlídal 1;  Z. Holub 4
Authors‘ workplace: Ústav klinické biochemie, Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava – Poruba přednosta MUDr. A. Pohlídal, PhD. 1;  Gynekologická klinika, Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava – Poruba přednosta MUDr. P. Koliba, CSc. 2;  Úsek laboratorních metod, IKEM Praha, vedoucí prof. MUDr. A. Jabor, CSc. 3;  Gynekologicko-porodnické oddělení, Oblastní nemocnice Kladno, primář doc. MUDr. Z. Holub, CSc. 4
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(6): 483-489
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Upozornit na souvislost mezi postmenopauzou, hormonální terapií, lipidovým metabolismem a rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Typ studie:
Rešerše relevantních literárních údajů.

Metodika:
Analýza vztahu mezi lipidovým profilem krevního séra a změnami v postmenopauze, posouzení příznivých a nepříznivých účinků estrogenů na cévní stěnu a lipidový metabolismus, analýza možností určení kardiovaskulárního rizika a zhodnocení recentních guidelines.

Výsledky:
Postmenopauza je spojena se změnami v lipidovém metabolismu a se zvýšením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Fyziologický metabolismus lipidů je při deficitu estrogenů nepříznivě ovlivněn, ale substituce estrogenů má pro cévní stěnu účinky příznivé i nepříznivé. Negativní účinky zahrnují kromě jiného výskyt postprandiální hyperlipidémie se zvýšením triglyceridů za vzniku aterogenních malých denzních LDL částic, rozvoj zánětlivých změn cévní stěny a vznik prokoagulační situace.

Závěry:
Ačkoli existují doklady o tom, že může hormonální terapie mít příznivé účinky na cévní stěnu, studie z posledních let považují substituci hormony ve vztahu k ateroskleróze za málo přínosnou až riskantní.

Klíčová slova:
postmenopauza, lipidový profil, hormonální substituce, ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 6

2006 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#