#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Placenta a annexin V receptory, protilátky proti annexinu V a proti ostatním fosfolipidům u žen opakovaně potrácejících


: Z. Ulčová-Gallová 1;  P. Mukenšnabl 2;  Š. Hadravská 2;  K. Bibková 1;  J. Šlechtová 2;  V. Kyselová 4;  Z. Mičanová 1;  Z. Rokyta 1
: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň, přednosta doc. MUDr. Z. Rokyta, CSc. 1;  Ústav patologické anatomie LF UK a FN, Plzeň, přednosta prof. MUDr. M. Michal 2;  Ústav klinické biochemie a hematologie, přednosta prof. MUDr. J. Racek, DrSc. 3;  Ústav molekulární genetiky, ČAV, Praha, ředitel akademik V. Pačes, DrSc. 4
: Ceska Gynekol 2006; 71(6): 469-473
: Original Article

Východisko a cíl:
U opakovaně potrácejících pacientek sledovat annexinové receptory V na placentě a protilátky proti annexinu V a proti ph-acidu, ph-ethanolaminu, ph-glycerolu, ph-inositolu, ph-serinu, kardiolipinu, β2-glykoproteinu I, protrombinu a annexinu V.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN v Plzni.

Metodika:
Vyšetřovali jsme séra u 156 pacientek v reprodukčním věku s dg. nevysvětlitelná potrácivost a potracenou placentární tkáň u 143 z nich současně. Kontrolní skupinu tvořilo osmdesát čtyři zdravých fertilních žen. K určení panelu antifosfolipidových protilátek (aPLs) jsme použili klasickou ELISA metodu, k vyšetření placent jsme použili rutinní vyšetření patologie a k určení lokalizace annexinu V pak imunofluorescenční komerční kity Annexin V-FITC a Apoptosis and Annexin V-Cy3.

Výsledky:
Protilátky proti ph-serinu, ph-ethanolaminu a ph-inositolu jsme prokázali celkově u 80,8 %, protilátky proti protrombinu u 12 % a proti annexinu V ve 13,5 %. Nevýznamné koncentrace antifosfolipidových protilátek jsme našli i u šesti kontrol. Potracené placenty vykazovaly některé změny, při kterých jsme objevily apoptotické a nekrotické buňky a velmi slabou mikrotrombotizaci v intervilózních prostorech a v cévách.

Závěr:
Naše detailní studie poukazuje na převahu antifosfolipidových protilátek jako jednoho z vysoce rizikových faktorů opakovaného potrácení. Velmi nízkou mikrotrombotizaci v placentě můžeme vysvětlit změnami hemokoagulačních vlastností mimo dělohu.

Klíčová slova:
placenta, annexin V, těhotenská ztráta, fosfolipidy


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 6

2006 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#