#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inzerčně-deleční polymorfismus v genu pro angiotensin – konvertující enzym (I/D ACE) u těhotných s gestačním diabetem


Authors: Z. Dostálová 1;  J. A. Bienertová-Vašků 2;  A. Vašků 2;  R. Gerychová 1;  V. Unzeitig 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika, LF MU, Brno, přednosta prof. MUDr. P. Ventruba, DrSc. 1;  Institut patologické fyziologie, LF MU, Brno, přednosta prof. MUDr. A. Vašků, CSc. 2
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(5): 369-373
Category: Original Article

Cílem naší studie bylo prozkoumat možné asociace inzerčně/delečního angiotensin-konvertujícího enzymu (I/D ACE) polymorfismu s výskytem gestačního diabetu.

Overview

 

Cíl studie:
Cílem naší studie bylo prozkoumat možné asociace inzerčně/delečního angiotensin-konvertujícího enzymu (I/D ACE) polymorfismu s výskytem gestačního diabetu.

Soubor a metodika:
Do studie bylo zařazeno 53 zdravých těhotných žen a 48 žen s gestačním diabetem. Pacientky byly hospitalizovány na Gynekologicko-porodnické klinice MU Brno v období 10/2004 – 10/2005. Vždy se jednalo o spontánní jednočetnou graviditu. Odběr periferní krve, izolace DNA standardní technikou s použitím proteinázy K. Genotypy I/D ACE byly stanoveny prostřednictvím alelově specifických primerů.

Výsledky:
Neprokázali jsme statisticky signifikantní rozdíl v genotypových distribucích (Pg) Pg = 0,115 ani v alelických frekvencích (Pa) Pa = 0,873 mezi zdravými matkami a pacientkami s gestačním diabetem. U žen se dvěma a více porody v anamnéze jsme prokázali signifikantní rozdíl v distribuci genotypů (Pg=0,03); hraničně signifikantní rozdíl v distribuci genotypů jsme také nalezli u žen s 1 a více potraty v anamnéze (Pg=0,08).

Závěr:
Podle našich výsledku lze variabilitu v genu pro ACE považovat za jeden z faktorů, jež přispívají k manifestaci gestačního diabetu, I/D ACE polymorfismus však nelze na základě našich dat považovat za genetický marker gestačního diabetu.

Klíčová slova:
gestační diabetes mellitus, angiotensin - konvertující enzym, genový polymorfismus, renin-angiotensinový systém, gravidita


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine Cardiology

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2006 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#