#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porovnání hladin organochlorovaných pesticidů v krvi a ve folikulární tekutině neplodných žen


Authors: J. Mašata 1;  S. Jirsová 1;  P. Drbohlav 1;  L. Jech 2;  V. Bencko 3;  M. Omelka 4;  J. Zvárová 4
Authors‘ workplace: Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 1;  AXYS Varilab s. r. o., Vrané nad Vltavou, vedoucí laboratoře RNDr. L. Jech, CSc. 2;  Euromise Centrum, Univerzita Karlova a Akademie věd, Praha, ředitelka prof. RNDr. J. Zvárová, DrSc. 3;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha, přednosta prof. MUDr. V. Bencko, DrSc. 4
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(6): 440-446
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Cílem práce bylo prokázat přítomnost organochlorovaných pesticidů (OCP)- DDT a jeho metabolitů a lindanu a jeho optických konformerů (alfa, beta, gama a delta konformerů hexachlorocyklohexanu – HCH), hexacyklobenzenu (HCB) v krvi a ve folikulární tekutině neplodných žen zařazených do programu in vitro fertilizace a embryotransferu (IVF + ET). Při průkazu jejich přítomnosti potvrdit nebo vyloučit jejich možnou kumulaci ve folikulární tekutině.

Typ studie:
Pilotní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF a VFN, Praha, AXYS Varilab s.r.o., Vrané nad Vltavou, Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha, Euromise Centrum, Karlova univerzita a Akademie věd, Praha.

Metodika:
Hladiny organochlorovaných pesticidů byly stanoveny v krvi a ve folikulární tekutině 30 žen zařazených do programu IVF+ET. Pod ultrazvukovou kontrolou byl proveden transvaginální odběr folikulární tekutiny. Před zahájením anestezie byl odebrán vzorek žilní krve. Po zpracování embryologem byla zbylá folikulární tekutina a odebraná krev zamražena a odeslána do laboratoře. Vzorky byly zpracovány metodou vysokorozlišující plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (HR GC-MS).

Výsledky:
U většiny vyšetřených žen jsme prokázali přítomnost organochlorovaných pesticidů v krvi i ve folikulární tekutině. Statistické vyhodnocení rozdílů v koncentraci prokázalo jejich kumulaci ve folikulární tekutině. Hladiny DDT a jeho metabolitů v krvi se pohybovaly od 2,8 do 6399,3 ng/g tuku, ve folikulární tekutině od 1,4 do 4 099,8 ng/g tuku.

Hladiny HCB se pohybovaly v krvi od 213,5 do 5290,4 ng/g tuku, ve folikulární tekutině od 85,9 do 3255,3 ng/g tuku. Hladiny konformerů HCH byly v krvi v rozmezí od 1,0 do 259,9 ng/g tuku, ve folikulární tekutině v rozmezí 0,1 až 197,9 ng/g tuku. Medián rozdílů hladin ve folikulární tekutině a krvi je 1,47–670,13 ng/g tuku. Průměr rozdílů hladin ve folikulární tekutině a v krvi je 4,08–936,71 ng/g tuku. Závěr: Organochlorované pesticidy je možné prokázat v krvi i ve folikulární tekutině. Byla prokázána jejich kumulace ve folikulární tekutině.

Klíčová slova:
IVF + ET, DDT, DDE, DDD, xenobiotika, rozpojovači signálů, HCB, α-HCH, β-HCH, Lindane, δ-HCH


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#